Quantcast
Κατρούγκαλος προς Ευρωβουλή: Να αναλάβετε ενεργό ρόλο στην εποπτεία των εργασιακών - enikonomia.gr
share

Κατρούγκαλος προς Ευρωβουλή: Να αναλάβετε ενεργό ρόλο στην εποπτεία των εργασιακών

δημοσιεύτηκε:

Την επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος να αναλάβει ενεργό ρόλο στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος σε ό, τι αφορά τα εργασιακά και τα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Έλληνας υπουργός Εργασίας συμμετείχε στη συνεδρίαση της συγκεκριμένης Επιτροπής στις Βρυξέλλες και μεταξύ άλλων τόνισε πως «αυτό που καταλάβαμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είναι ότι δε μπορούμε να έχουμε μια κοινωνική Ελλάδα σε μια νεοφιλελεύθερη Ευρώπη».

Ο Γ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε επίσης πως στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, η Ελλάδα δεν δεσμεύτηκε σ’ ένα κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους τομείς, αλλά υποχρεώνεται να νομοθετήσει με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές, έχοντας ως σύμβουλο το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

Επιπλέον, ο υπουργός ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για την πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας, να δημιουργηθεί ένα συμβούλιο των υπουργών Εργασίας της ευρωζώνης, αντίστοιχο του Eurogroup, κατά το οποίο θα συζητιούνται, τόσο τα προγράμματα προσαρμογής, όσο και οι γενικότερες κατευθύνσεις της ευρωζώνης στα εργασιακά, τονίζοντας πως είναι «παράλογο» να συζητούν και να αποφασίζουν για θέματα κοινωνικής πρόνοιας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών, τόνισε πως στόχος των προγραμμάτων ήταν η «απορρύθμιση» και η «αποθάρρυνση» των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατέστρεψαν τον κοινωνικό διάλογο». Στόχος της τρέχουσας ελληνικής κυβέρνησης, συμπλήρωσε, είναι η διόρθωση όλων αυτών και η εξεύρεση ισοδυνάμων για τα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Επιπλέον, όπως τόνισε, σημαντικό ρόλο στη στήριξη των ανέργων θα παίξουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι η Εγγύηση για τη Νεολαία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 300.000 νέων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.