«Να δίνουν πιο πολλά αυτοί που έχουν περισσότερα να δίνουν λιγότερα αυτοί που έχουν λιγότερα. Γραβάτα στο δικαστήριο όλοι φοράνε και το μπλοκάκι που βγάζει 800 ευρώ το μήνα και όσοι δικηγόροι βγάζουν 60, 80, 100 χιλιάρικα το χρόνο και φορούν Armani και Dior. Επομένως, εμείς είπαμε από την αρχή ότι θέλουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα έχουν τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί, το βάρος να επιδοτούν τις συντάξεις άλλων. Και στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών -γιατί κι εκεί υπάρχει διαστρωμάτωση- να μην είναι οι πιο οικονομικά αδύναμοι αυτοί που θα τραβάνε το κάρο. Να μοιράζονται λοιπόν τα βάρη αναλόγως με τις δυνάμεις του καθενός», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη σύσκεψη με τους επιστημονικούς φορείς.
«Στη συζήτηση, – επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος – αυτό έγινε γενικά αποδεκτό και από τους τρεις συνομιλητές μας, τους προέδρους των επιστημονικών συλλόγων, ακριβώς γιατί είναι κάτι λογικό. Ποιος θα έλεγε το ανάποδο; Να πληρώνουν πιο πολλά αυτοί που βγάζουν πιο λίγα; Και γι’ αυτό το λόγο μου έκανε εντύπωση η χτυπητή ανακρίβεια που ειπώθηκε ότι αυτοί που βγάζουν 10 χιλιάδες είναι οι χαμένοι του συστήματος και ότι τάχα σήμερα πληρώνουν 9 χιλιάδες από το εισόδημά τους. Το ακριβώς ανάποδο συμβαίνει. Με τη δική μας πρόταση, όποιοι βγάζουν λιγότερα από 12 χιλιάδες ευρώ, και κακά τα ψέματα αυτή είναι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων σε όλους τους κλάδους (στο δικό μου κλάδο των ελ. επαγγελματιών το 80% δηλώνει εισοδήματα κάτω και από 10 χιλιάδες μπορώ να σας πω, και δυστυχώς και στον κλάδο των μισθωτών έτσι είναι τα πράγματα), αυτοί είναι γενικά οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και ως προς τις εισφορές και ως προς τις συντάξεις που θα πάρουν μελλοντικά. Εμείς όμως θέλουμε να πάρουμε μέτρα ώστε να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση και σε άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών. Κάποιος που έχει εισόδημα μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ, καλύτερα είναι από το μπλοκάκι, καλύτερα από τις 12 χιλιάδες, δεν είναι όμως προνομιούχος, ούτε είναι «εχθρός» μας.
Αυτό που συζητήθηκε λοιπόν είναι: Να υπάρχουν μέτρα για αυτούς που είναι πιο αδύναμοι. Ποιοι είναι οι πιο αδύναμοι; Οι νέοι επιστήμονες, αυτοί που φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό. Γι’ αυτούς ο πρωθυπουργός πρότεινε -και προφανώς το δέχτηκαν οι συνομιλητές μας- να μην υπολογίζεται σαν βάση της εισφοροδοτικής τους ικανότητας, όπως σε όλους τους άλλους, ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 80% αυτού του ποσού, όπως γίνεται για τους αγρότες. Ακόμη περισσότερο, για να έχουν μία βοήθεια αυτοί και να είναι πολύ λιγότερα τα χρήματα που θα πληρώσουν σε σχέση με αυτά που πληρώνουν σήμερα, τα δύο πρώτα χρόνια της πενταετίας, από την έναρξη του επαγγέλματος, να πληρώνουν εισφορές στο 14% και τα τρία τελευταία στο 17%.
Επίσης, τους πρότεινε και συμφώνησαν -γι’ αυτό μου έκανε εντύπωση ξαναλέω η διαφορά ύφους στις δηλώσεις της εξόδου- ότι θα κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι οι εμπειρογνώμονες, γιατί αυτό είναι θέμα αριθμητικής άσκησης, για να δούμε πώς θα υπάρξει μία προοδευτικότητα στην επιβάρυνση: Αυτοί που είναι κάτω από 30 χιλ. ευρώ εισόδημα να μην επιβαρυνθούν τόσο, όσο θα έφτανε σε μία μεταβατική περίοδο τριών χρόνων η απόλυτη εφαρμογή των κανόνων της μεταρρύθμισης. Οι άλλοι περισσότερο. Και αυτό επί της αρχής έγινε δεκτό. Έχει ήδη συσταθεί μία παρόμοια επιτροπή εμπειρογνωμόνων και πρόκειται επίσης να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση.
Υπήρξε όμως από τον πρωθυπουργό και μία μέριμνα για τους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες και η βοήθεια που ήδη προβλέπουν οι νομοθετικές διατάξεις που δεν εφαρμόζονται, θα τους δοθεί. Κι όσοι από αυτούς είναι σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος μπορούν να μην πληρώνουν τις εισφορές τους. Να μην έχουν επιβάρυνση αυτοί που δεν βγάζουν τίποτε.
Άρα, με λίγα λόγια, πάμε μπροστά με βάση τις αρχές της μεταρρύθμισης, για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα που θα βασίζεται στους κανόνες της ισονομίας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ίδιοι κανόνες για όλους, να μην υπάρχουν Έλληνες πιο ίσοι από τους άλλους. Αλλά και ειδική μέριμνα για τους αδύναμους, σε όλες τις κατηγορίες. Όχι μόνο για τους μισθωτούς, αλλά και για τους δικηγόρους, τους γιατρούς, τους ελ. επαγγελματίες και τους αγρότες.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Η κοστολόγηση αυτής της πρότασης γίνεται δεκτή από τους θεσμούς, ή πρέπει να υπάρξει νέα διαβούλευση;
Απάντηση: Έχουμε στείλει πλήρη ποσοτικοποίηση των δεδομένων μέχρι το 2019 που είναι υποχρέωσή μας και υπάρχει και καταρτηθείσα αναλογιστική μελέτη με προβολή μέχρι το 2060, η οποία όπως προβλέπεται στην ΕΕ, θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Ageing Working Group, τον Απρίλιο. Επομένως τα στοιχεία μας είναι απολύτως κοστολογημένα. Προφανώς είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και αυτά. Άλλωστε πολλές από τις παραμέτρους, για παράδειγμα της αναλογιστικής μελέτης, ποια θα είναι η αύξηση του ΑΕΠ, ποιο θα είναι το ποσοστό ανεργίας, είναι κι αυτά θέματα που αποτελούν προϋποθέσεις για να βγουν οι αναλογιστικές μελέτες.
Ερώτηση: Είστε αισιόδοξος ότι θα γίνει αποδεκτή η αναλογιστική μελέτη, ή θα υπάρξουν νέα προσκόμματα;
Απάντηση: Είμαστε σε ανοικτό διάλογο με την κοινωνία και σε διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο. Ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Ξέρουμε όμως επίσης ότι, παρά τις αντιδράσεις που έχουμε από μερίδα της κοινωνίας, τα μέτρα μας είναι υπέρ της. Είναι μέτρα δίκαια, υπέρ της ισότητας και της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι, με την υποστήριξη της κοινωνίας, θα έχουμε τελικά νίκη και στη διαπραγμάτευση.
Ερώτηση: Θα κάνετε πίσω από τις «κόκκινες γραμμές»;
Απάντηση: Αυτό που ρωτάτε είναι ταυτολογικό. Σε μια «κόκκινη γραμμή» που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός κανείς μας δεν εννοείται να κάνει πίσω. Κι αυτές οι «κόκκινες γραμμές» να τις πω κι όλας, για να τις θυμηθούμε, είναι να μην υπάρχει καμία μείωση στις συντάξεις και είδατε στα βίντεο τον κ. Βρούτση να λέει πριν τις εκλογές ότι, όποιος και να ήταν στη θέση του υπουργού, μειώσεις συντάξεων θα έκανε. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε μειώσεις. Το έχουμε πει. Δεύτερο στο οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω είναι οι βασικές αρχές του συστήματος ισονομίας. Ίδιοι κανόνες για όλους, στο δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα, στους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και κοινωνική δικαιοσύνη: περισσότερα βάρη σε αυτούς που έχουν και λιγότερο σε αυτούς που δεν μπορούν.
Ερώτηση: Καταληκτική ημερομηνία υπάρχει;
Απάντηση: Η κατάθεση του νομοσχεδίου εμείς θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατό. Γιατί από αυτήν εξαρτάται η αξιολόγηση κι από εκεί και μετά να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό όμως συναρτάται και με την πορεία της διαπραγμάτευσης. Φαίνεται ότι οι θεσμοί θα έρθουν Τετάρτη βράδυ. Εγώ Τετάρτη πηγαίνω στο Ευρωκοινοβούλιο να συζητήσω κατ’ αντιπαράσταση και με την επιτροπή για την ουσία των προτάσεών μου. Και μέχρι τώρα τα μηνύματα από την Ευρώπη είναι θετικά. Και από την περιοδεία του Υπ. Οικονομικών και από τη δική μου. Θέλω να ελπίζω ότι και από την παρουσία μου στο Ευρωκοινοβούλιο -αυτό που λέγαμε πάντα, να κάνουμε το Ευρωκοινοβούλιο διαιτητή της όλης διαδικασίας- θα έχουμε θετικά μηνύματα. Οπότε και η διαπραγμάτευση θα μπορέσει να προχωρήσει ομαλά. Θέλουμε να ελπίζουμε λοιπόν ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουμε τελειώσει με το ασφαλιστικό και θα έχουν τεθεί οι βάσεις για την πρώτη αξιολόγηση.