Σήμερα θα καταθέσει την εισήγηση της για την νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό στον Πρωθυπουργό η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Παράλληλα επισημαίνεται πως την Τετάρτη, 27 Μαρτίου θα υπάρξει απόφαση, ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2024. Η εισήγησή της υπουργού είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή με εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ.
Είχαμε εισηγήσεις ακριβώς στο 3,5% καθώς οι εργοδότες σε μικρότερες επιχειρήσεις εξέφρασαν πιο συγκρατημένη ζήτηση για αύξηση, ενώ τέθηκαν και προτάσεις για αύξηση ως και 12 %,» είπε η κ.Μιχαηλίδου αναφερόμενη στον κοινωνικό διάλογο και στις επιστημονικές εισηγήσεις που προηγήθηκαν. Ο κατώτατος μισθός είναι αποτέλεσμα τήρησης ισορροπίας στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού ενάντια στην ακρίβεια και στη διατήρηση ανταγωνιστικού πλαισίου της οικονομίας, συμπλήρωσε.
« Η εισήγησή μας είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων όπως την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ. Την περασμένη Παρασκευή λάβαμε την τελική εισήγηση από το ΚΕΠΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 4% με 5%. Είχαμε επίσης εισηγήσεις από μικρότερους εργοδότες οι οποίες ήταν ακριβώς στο 3,5% αλλά και εισηγήσεις που φτάνανε μέχρι το 12%, 13%. Την επόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου, θα υπάρξει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε ο νέος κατώτατος μισθός, να εφαρμοστεί από 1η Απριλίου. Κύριο μέλημά μας είναι η στήριξη του εργατικού δυναμικού ειδικά τώρα εν όψει καλοκαιριού και θερινής και τουριστικής περιόδου που θέλουμε οι μισθοί να είναι υψηλότεροι και το διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά να μπορεί να καλύπτει το κύμα της ακρίβειας. Από την άλλη, να μπορεί η οικονομία μας να κρατείται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο διεθνώς. Να θυμίσω επίσης ότι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και τα 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, αλλά και στα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της ΔΥΠΑ» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Μιχαηλίδου.
Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό
Υπάρχουν διάφορα σενάρια για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Ένα από τα σενάρια είναι να αυξηθεί ο κατώτατος κατά 5,5% και να διαμορφωθεί στα 822 ευρώ από 780 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα Ενώ το άλλο σενάριο είναι να υπάρξει μια αύξηση της τάξεως του 6,5% και να διαμορφωθεί στα 830 ευρώ.
Οι τριετίες
Όσον αφορά τις τριετίες επισημαίνεται πως εάν επικρατήσει το διπλό σε σενάριο της αύξησης και ο μισθός ανέλθει στα 858 ευρώ τότε θα ισχύσουν τα εξής:
- Με την αύξηση του 5,5% θα πάει στα 905 ευρώ
- Με την αύξηση του 6,5% θα ανέλθει στα 913 ευρώ
Εάν με δύο τριετίες ο μισθό διαμορφωθεί στα 936 ευρώ τότε:
- Με την αύξηση του 5,5% θα φτάσει στα 936 ευρώ
- Με την αύξηση 6,5% θα φτάσει στα 996 ευρώ
Εάν με τρεις τριετίες ο μισθός ανέλθει στα 1014 ευρώ τότε:
- Με αύξηση 5,5% θα διαμορφωθεί στα 1.069 ευρώ.
- Με αύξηση 6,5% θα ανέλθει στα 1.090 ευρώ.
Τα στοιχεία της ΕΕ για τον κατώτατο μισθό
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κατώτατο μισθό. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά το επίπεδο του κατώτατου μισθού(780 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα ). Αναλυτικά οι κατώτατοι μισθοί διαμορφώνονται ως εξής ανά χώρα:
- Λουξεμβούργο: 2.571 ευρώ
- Ολλανδία: 2.183 ευρώ
- Ιρλανδία: 2.146 ευρώ
- Γερμανία: 2.049 ευρώ
- Βέλγιο: 1.994 ευρώ
- Γαλλία: 1.767 ευρώ
- Ισπανία: 1.323 ευρώ
- Κύπρος: 1.000 ευρώ
- Πολωνία: 978 ευρώ
- Πορτογαλία: 957 ευρώ
- Μάλτα: 925 ευρώ
- Λιθουανία: 924 ευρώ
- Κροατία: 840 ευρώ