Quantcast
Κατώτατος μισθός: Ποιοι θα πληρώσουν φόρο μετά την αύξηση - Δείτε αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Ποιοι θα πληρώσουν φόρο μετά την αύξηση – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Για πρώτη φορά θα φορολογούνται οι εργαζόμενοι που θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Δημοκρατία” ο κατώτατος μισθός ξεπερνά για πρώτη φορά τον πήχη του αφορολόγητου ορίου που σημαίνει πως όσοι λαμβάνουν τις βασικές αποδοχές εργασίας θα κληθούν να πληρώσουν φόρο.  Στην πράξη ένας άγαμος εργαζόμενος με τον νέο βασικό μισθό θα πληρώσει φόρο  69,49 ευρώ, ενώ ένας εργαζόμενος με ένα παιδί θα καταβάλει στην εφορία 36,49ευρώ. Από το αφορολόγητο όριο καλύπτονται όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και έχουν δυο παιδιά.

Στο ραντάρ της εφορίας μπαίνουν και όσοι έχουν προϋπηρεσία με βάση τις τριετίες. Η εφημερίδα “Δημοκρατία” παραθέτει παρακάτω ένα σχετικό παράδειγμα: Για άγαμο  εργαζόμενο με προϋπηρεσία 3-6 ετών ο νέος κατώτατος διαμορφώνεται στα 858 ευρώ μεικτά ή 724,78  ευρώ καθαρά, με αποτέλεσμα να πληρώσει στην Εφορία  199 ευρώ.

Αντίστοιχα ένας εργαζόμενος με ένα παιδί θα πληρώσει στην Εφορία 406 ευρώ αφού ο νέος κατώτατος μισθός θα αγγίξει τα 727,13 ευρώ καθαρά.

Επίδομα προϋπηρεσίας

Το επίδομα προϋπηρεσίας ανέρχεται σε ποσοστό 10%  για κάθε τριετία και μέχρι 3 τριετίες για τους υπαλλήλους, και 5% για κάθε τριετία και μέχρι 6 τριετίες για τους εργατοτεχνίτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως για να δικαιούται ο μισθωτός επιδόματα προϋπηρεσίας θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τη σχετική προϋπηρεσία έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012 όταν πάγωσε η εξέλιξη των μισθών με μνημονιακό νόμο. Προϋπηρεσία  η οποία συμπληρώνεται μετά τον Φεβρουάριο του 2012 δεν μετρά για την προσαύξηση του μισθού.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.