Quantcast
Κατώτατος μισθός: Νέα δήλωση της Κεραμέως-Τι εξετάζεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Νέα δήλωση της Κεραμέως-Τι εξετάζεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες

δημοσιεύτηκε:

Τη  βαρύτητα που δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  στην προώθηση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και της ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών υπογράμμισε σήμερα η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον   υφυπουργό Κώστα Καραγκούνη και  με το Προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

 

Η νομοθετική πρωτοβουλία

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Οκτώβριο αναμένεται να έρθει η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της ενίσχυσης των διαπραγματεύσεων, αλλά και των κλαδικών ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων με τη μείωση του κόστους εργασίας (μείωση ασφαλιστικών εισφορών έως και 2,5% μέχρι το 2026).

Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται να συναντηθεί η κ. Κεραμέως  με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να συζητήσουν μέτρα που αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Την σταδιακή κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και την  αντικατάσταση τους από συλλογικές/ κλαδικές.
  • Την προώθηση συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Την προώθηση επαρκών επιπέδων νόμιμων κατώτατων μισθών
  • Τη βελτίωση της πραγματικής πρόσβασης όλων των εργαζομένων στην προστασία με τη μορφή κατώτατου μισθού
  • Τον κατώτατο μισθό: Κανείς εργαζόμενος  δεν θα πρέπει να παίρνει μισθό λιγότερο από τον  κατώτατο μισθό.
  • Την υποχρέωση κάθε κλάδου να διαπραγματεύεται, ύστερα από πρόσκληση και εφόσον υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τις αυξήσεις μισθών μέσα στο έτος
  • Τον  ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας στον καθορισμό των αυξήσεων, εφόσον υπάρχει διαφωνία των μερών της διαπραγμάτευσης
  • Το ύψος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών .

Ουσιαστικά οι αλλαγές αυτές  θα γίνουν στα πλαίσιο της  Ευρωπαϊκής οδηγίας. Μερικές από αυτές είναι μεταξύ άλλων η θέσπιση ενός πλαισίου για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών και η επικαιροποίηση αυτών. Σημειώνεται δε πως η  επικαιροποίηση του κατώτατου μισθού γίνεται τουλάχιστον ανά 2 έτη .

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.