Quantcast
Κατώτατος μισθός - Κεραμέως: «Ο στόχος των 950 ευρώ για το 2027 παραμένει στο ακέραιο» - Τι είπε για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός – Κεραμέως: «Ο στόχος των 950 ευρώ για το 2027 παραμένει στο ακέραιο» – Τι είπε για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

δημοσιεύτηκε:

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι στα 830 ευρώ, ήταν στα 650 ευρώ, τώρα έχει πάει στα 830 και επίκειται μία νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Απριλίου» είπε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. 

«Στο Υπουργικό Συμβούλιο του μηνός Μαρτίου θα κάνουμε εισήγηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αναμένουμε τις τελικές προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, των επιστημόνων, σχετικά με την προτεινόμενη αύξηση και θα καταλήξουμε σε μία εισήγηση την οποία θα την κάνουμε προς το Υπουργικό Συμβούλιο και προς τον Πρωθυπουργό. Πάντως μιλάμε για μία αύξηση που για πρώτη φορά θα αφορά όχι μόνο τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το δημόσιο. Διότι σας θυμίζω ότι ο νόμος που ψηφίσαμε πριν από λίγο καιρό για τον νέο κατώτατο μισθό για πρώτη φορά προβλέπει μία ασπίδα προστασίας για όλους, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα» πρόσθεσε.

«Θυμίζω επίσης ότι ο στόχος των 950 ευρώ για το 2027 παραμένει στο ακέραιο και ήδη έχουμε διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση για την αύξηση αυτή, παράλληλα με την αύξηση που σημειώνεται στον μέσο μισθό. Ο μέσος μισθός στη χώρα μας έχει ήδη ανέβει κατά σχεδόν 30% από το 2019, ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός, πέφτουν οι εισφορές, σημαντικό στοιχείο και αυτό» σημείωσε.

Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε υπερωρία, υπερεργασία, αργίες και νυχτερινά

«Μόλις εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων προχτές την Πέμπτη και ψηφίζεται μεθαύριο Τρίτη, μία νέα πρωτοβουλία για να μειώσουμε και άλλο τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή το τι πληρώνει εργαζόμενος και εργοδότης προς το κράτος, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για κάθε θέση εργασίας.  Και για να το πω πολύ απλά, η μεγάλη αλλαγή που έρχεται σε σχέση με αυτό είναι ότι μέχρι πρότινος όταν δούλευες υπερωρία, υπερεργασία, δηλαδή μετά το 8ωρό σου, νυχτερινά, αργίες, έχεις μία προσαυξημένη αμοιβή. Σωστά την έχεις αυτήν και θα εξακολουθήσεις να την έχεις αυτήν, τι αλλάζει όμως;  Οι εισφορές που θα πληρώνεις γι΄ αυτήν την εργασία εκτός ωραρίου, ας το πούμε έτσι, εκτός του 8ώρου, οι εισφορές δεν θα υπολογίζονται στη βάση της προσαυξημένης σου αμοιβής, αλλά στη βάση της αμοιβής σου του κανονικού 8ώρου. Άρα εσύ θα εξακολουθείς να λαμβάνεις την αυξημένη αμοιβή, αλλά τα λεφτά που θα πληρώνεις στο κράτος εσύ ως εργαζόμενος εσύ ως εργοδότης θα είναι πολύ-πολύ λιγότερα».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.