Τι προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή

Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, στον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση.
«Θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των προγραμμάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης .

Το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης του 2018, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,57% του ΑΕΠ (6.671 εκατ. ευρώ) ποσοστό που είναι συμβατό με τους στόχους του προγράμματος.

Για το 2017 το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού εκτιμά σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου του 1,75%. Η υπέρβαση αυτή επιτρέπει εφάπαξ δαπάνη με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και επιδίωξη τη στοχευμένη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Το ακριβές ύψος του ποσού και τα μέτρα στήριξης θα εξειδικευθούν με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Η διατηρήσιμη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οφείλεται στην εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στη σημαντική δημιουργία νέων θέσεων μισθωτής εργασίας. Τα παραπάνω, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να συνδυάζει με επιτυχία τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Για το 2018, ο προϋπολογισμός ενσωματώνει τη συνέχιση δράσεων κοινωνικής πολιτικής αλλά και την έναρξη νέων, μεταξύ των οποίων:

• Η εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με πιστώσεις ύψους 760 εκατ. ευρώ που θα ανακουφίσει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας.
• Η διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκε από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών και προορίζεται για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας.
• Η συνεισφορά του δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στα επόμενα έτη, οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τόσο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων όσο και τον δημοσιονομικό χώρο, ώστε να εφαρμοστούν οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που προβλέφθηκαν και ψηφίστηκαν με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021.


Οι βασικές παραδοχές του κυρίως στο μέτωπο κυρίως της φορολογίας αλλά
και των δαπανών αναμένεται να αλλάξουν με το τελικό κείμενο του Νοεμβρίου καθώς
εξαρτώνται από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και το
κρας τεστ που θα κάνουν οι δανειστές στα δημοσιονομικά του μεγέθη δίνοντας
έμφαση στους τομείς που το προηγούμενο διάστημα υστερούσαν εισπρακτικά, όπως
για παράδειγμα ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα έσοδα από τις
αποκρατικοποιήσεις

Αυτός που σίγουρα δεν θα αλλάξει θα είναι ο στόχος για το
πλεόνασμα του 2018 που θα παραμείνει αμετακίνητος στο 3,53% ή στα 6,6
δισ. ευρώ από 2,2% που αναμένεται να φθάσει φέτος και 1,75% που προβλέπει το
τρίτο Μνημόνιο.

Exit mobile version