Σημαντικά οφέλη για παραγωγούς, προμηθευτές ενέργειας, αλλά και για τους καταναλωτές προκύπτουν από την κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) και του Τέλους Λιγνίτη, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Όπως τόνισε ο υπουργός στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, από την κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ εξασφαλίζονται σημαντικά οφέλη για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την ΔΕΗ, η οποία εκτιμάται ότι, από το 2018 έως το 2020, θα ωφεληθεί κατά τουλάχιστον 200 – 250 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι παραγωγοί ενέργειας, από την κατάργηση του Τέλους Λιγνίτη, που θεσπίστηκε το 2012 και αντιστοιχεί σε 2 ευρώ ανά MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, θα έχουν όφελος τάξεως των 25-30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η απόφαση για την κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) και του Τέλους Λιγνίτη είναι αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της εξυγίανσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που έκανε το υπουργείο, είπε ο κ. Σταθάκης, συμπληρώνοντας πως η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα πάει στις επόμενες μέρες στη Βουλή για να ψηφιστεί.
«Η εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) έχει πλέον ολοκληρωθεί, επιτρέποντας από 1/1/2019 την κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) και του Τέλους Λιγνίτη. Τις επόμενες ημέρες, θα φέρουμε στη Βουλή τη σχετική νομοθετική ρύθμιση”, είπε συγκεκριμένα.
Το 2015 η προηγούμενη κυβέρνηση μας κληροδότησε έναν ελλειμματικό Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ κατά περίπου 0,8 δισ. ευρώ, ο οποίος έπρεπε να εξισορροπηθεί. Η τακτική, μέχρι τότε, ήταν τα ελλείμματα να «φορτώνονται» στα νοικοκυριά, μέσω διαδοχικών αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ. Εμείς επιλέξαμε να μην επιβαρύνουμε και πάλι τους καταναλωτές αλλά να στραφούμε στους προμηθευτές. Οι φόβοι περί μετακύλισης του κόστους στους λογαριασμούς δεν δικαιώθηκαν, καθώς οι τιμές του ρεύματος έμειναν σταθερές ή κινήθηκαν πτωτικά (σύμφωνα με τη Eurostat, πέρυσι υποχώρησαν κατά 6%).
Η επιβολή της Χρέωσης Προμηθευτή αποδείχθηκε σωστή και δικαιώθηκε με το πέρας του χρόνου, καθώς συνέβαλε στην εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Το 2017, ο ΕΛΑΠΕ ισοσκελίστηκε, κλείνοντας με πλεόνασμα άνω των 40 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα ο λογαριασμός παραμένει πλεονασματικός.
Λάβαμε, λοιπόν, την απόφαση να προχωρήσουμε στην κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ, με την παράλληλη διατήρηση ενός αποθεματικού ασφαλείας για τον ΕΛΑΠΕ, κίνηση η οποία θα έχει σημαντικά οφέλη για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη ΔΕΗ η οποία εκτιμάται ότι, από το 2018 έως το 2020, θα ωφεληθεί κατά τουλάχιστον 200 – 250 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, προχωράμε στην κατάργηση του Τέλους Λιγνίτη, ως έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Εκτιμάται ότι το όφελος για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, από την κατάργηση του Τέλους Λιγνίτη, που θεσπίστηκε το 2012 και αντιστοιχεί σε 2 ευρώ ανά MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, είναι της τάξεως των 25-30 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος».