Quantcast
Κασσελάκης σε ελεύθερους επαγγελματίες: «Πάρε τηλέφωνο τον λογιστή σου πριν ψηφίσεις» - Αυτές τις μεταρρυθμίσεις προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ - enikonomia.gr
share

Κασσελάκης σε ελεύθερους επαγγελματίες: «Πάρε τηλέφωνο τον λογιστή σου πριν ψηφίσεις» – Αυτές τις μεταρρυθμίσεις προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

δημοσιεύτηκε:

Τις 5 μεταρρυθμίσεις που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δίκαιη φορολόγηση παρουσίασε ο πρόεδρος  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων.

«Εμείς οραματιζόμαστε, σχεδιάσαμε και θα εφαρμόσουμε ένα σταθερό, δίκαιο, βιώσιμο και προοδευτικό φορολογικό σύστημα. Ένα βασικό εργαλείο για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Αποτελεί υποχρέωσή μας προς την κοινωνία για την ανακούφιση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, προς την οικονομία για την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης και την ώθηση της δίκαιης ανάπτυξης.

Πρώτη μεταρρύθμιση – Φέρνουμε σημαντικές μειώσεις για 6,5 εκατ. φορολογούμενους (99,8%). Μειώνουμε τους συντελεστές και τα βάρη για εισοδήματα ως 100 χιλιάδες ευρώ, διατηρούμε ίδιους συντελεστές για εισοδήματα από 100 ως 200 χιλιάδες ευρώ, αυξάνουμε τους συντελεστές από 2% έως 5% για εισοδήματα άνω των 200 χιλιάδων ευρώ.

● Τα μερίσματα θα προσμετρώνται στα εισοδήματα και θα φορολογούνται με την ίδια ενιαία κλίμακα. Σήμερα, φορολογούνται αυτοτελώς με 5%.

Δεύτερη μεταρρύθμιση – Μειώνουμε τη φορολογική επιβάρυνση για 303.000 επιχειρήσεις (96,7%). Εδώ έχουμε μία προοδευτική κλίμακα φορολόγησης με δύο απλούς συντελεστές:

► 17% αντί για 22% (που ισχύει σήμερα) για κέρδη μέχρι 220.000 ευρώ – Αφορά 303.000 επιχειρήσεις (το 96,7% του συνόλου των ενεργών επιχειρήσεων).

► 24% αντί για 22% (που ισχύει σήμερα) για κέρδη άνω των 220.000 ευρώ – Αφορά 10.000 επιχειρήσεις (το 3,3% του συνόλου).

 Τρίτη μεταρρύθμιση – Μειώνουμε κατά 4,5% τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου εντός της πρώτης τριετίας. Επιτυγχάνουμε 5% μείωση της ανεργίας, με τη μείωση του μισθολογικού κόστους (κατά 2%) για τους εργοδότες και της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων, καθώς και με την ανάπτυξη ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

 Τέταρτη μεταρρύθμιση – Καταργούμε την προκαταβολή φόρου. Για ΟΛΟΥΣ! Ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

 Πέμπτη μεταρρύθμιση – Στο 5% ο συντελεστής φόρου ενοικίου. Από 15% που είναι σήμερα (για μέχρι 12.000 ευρώ).

Κλείνω με το εξής:

Το νέο φορολογικό για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις αποτελεί το μεγάλο χτύπημα της Ν.Δ. στη μεσαία τάξη.

● Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να πάει στις εκλογές με σβηστά τα φώτα στις υποχρεώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων. Για αυτό και έδωσε (πολύ νωρίς) παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

● Για αυτό προτρέπω καθέναν και καθεμιά: «Πάρε τηλέφωνο τον λογιστή σου πριν ψηφίσεις» σημείωσε ο κ. Κασσελάκης.

 

Το νέο φορολογικό για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις

Ο κ. Κασσελάκης  χαρακτήρισε νωρίτερα αντισυνταγματικό και αναχρονιστικό το νέο φορολογικό για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.

«Σας φορολογεί υπέρμετρα για να σώσει το σχέδιο Πισσαρίδη, το οποίο σας θεωρεί παθογένεια, ρίζα της κακοδαιμονίας της χαμηλής παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι η αλήθεια. Το νέο φορολογικό είναι ένας ακόμα κρίκος σε αυτή την αλυσίδα, όπως ήταν και το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια.

Για τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Θεοχάρη, παθογένεια είναι ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων. Δεν είναι ο αποκλεισμός της ΜμΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης -μόνο 7 πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια από αυτό το πολύ χρήσιμο εργαλείο. Δεν είναι ο αποκλεισμός τους από το ΕΣΠΑ και τον τραπεζικό δανεισμό. Δεν είναι τα 7,5 δισ. ευρώ κέρδη των τραπεζών για το 2022 και το 2023. Δεν είναι το ιδιωτικό χρέος που έχει εκτοξευτεί. Δεν είναι το γεγονός ότι μέχρι το 2026 θα έχουμε διακόσιους πενήντα χιλιάδες πλειστηριασμούς. Αυτά για τη Ν.Δ. είναι κανονικότητα.

● Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι το 71% των αυτοαπασχολούμενων δηλώνει εισόδημα κάτω από τους μισθωτούς.

Την ίδια ώρα, όμως, το 65% των επιχειρήσεων δηλώνουν ζημιές ή μηδενικά κέρδη. Εκεί, όμως, δεν προβλέπεται οριζόντια φορολόγηση.

● Κραδαίνουν το στατιστικό αυτό, το 71%, και με απίστευτη επιθετικότητα εναντίον σας επιχειρούν να θεμελιώσουν το επιχείρημα ότι είστε όλοι συλλήβδην φοροφυγάδες.

● Λένε, επίσης, ότι τα έσοδα από τους αυτοαπασχολούμενους είναι 0,8% του ΑΕΠ. Όταν ρωτήσαμε τον κ. Θεοχάρη στη Βουλή ποια είναι η συμβολή των αυτοαπασχολούμενων στον φόρο εισοδήματος, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι είναι 10% (1,3 δις στα 13 δις ευρώ). Εμείς λέμε ότι είναι 15%. Έστω ότι ισχύουν τα στοιχεία του κ. Θεοχάρη… Είμαστε μιάμιση φορά παραπάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν ξεπερνά το 6% (5,8%). Ή δυόμισι φορές με βάση τα δικά μας στοιχεία.

● Ισχυρίζονται ότι με το νέο φορολογικό θα χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή. Πρώτοι εσείς έχετε αποδείξει ότι η αναφορά δεν έχει καμία βάση. Η συζήτηση αυτή από μέρους της κυβέρνησης είναι προσχηματική. Εμείς λέμε ότι η φοροδιαφυγή θα αυξηθεί. Γιατί;

Διότι, οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα θα αναγκαστούν να ανέβουν μέχρι τα τεκμήρια και οι έχοντες υψηλά εισοδήματα θα κατεβούν στα τεκμήρια και θα τελειώνουν. Απολύτως συμβατά είναι και τα δύο ενδεχόμενα και θα γίνουν ταυτόχρονα. Αυτός είναι ο ρόλος, δυστυχώς, των τεκμηρίων.

● Ας είμαστε σαφείς. Ο τρόπος φορολόγησης που έφεραν είναι αντισυνταγματικός. Έχετε προσφύγει ήδη. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε στο πλάι σας.

● Επίσης, εκτός από αντισυνταγματικός είναι και αναχρονιστικός. Τόσο σε σχέση με το ισχύον εθνικό φορολογικό σύστημα όσο και με τις κατευθυντήριες αρχές όλων των διεθνών οργανισμών, που λένε ότι η φορολόγηση θα πρέπει να βασίζεται στα πραγματικά εισοδήματα και όχι σε τεκμαρτά εισοδήματα που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

● Αλλά να γυρίσω στην εξαπάτηση. Μετά τις εκλογές επιχειρούσαν να σας κρατήσουν στο σκοτάδι. Τέλη Σεπτέμβρη, λίγες εβδομάδες πριν παρουσιάσουν αυτό το έκτρωμα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωνε ότι «μελετάμε ένα νέο σύστημα δικαιότερης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτό θα συμβεί μέσα από τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, ώστε να γίνονται διασταυρώσεις».

● Είναι άδικο αυτό που κάνουν. Και έχω κρατήσει και τις δικές σας απόψεις στην ακρόαση των φορέων στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του (τότε) νομοσχεδίου.

Εσείς ξέρετε καλύτερα τι έρχεται. «Το νομοσχέδιο μάς εξαθλιώνει και μας πετά έξω από το επάγγελμα», «Θα χτυπηθούν οι ευάλωτοι», «Θα υπάρξει περιορισμός ρευστότητας και μείωση του τζίρου», «Κανένας κοινωνικός διάλογος. Χρησιμοποιείτε τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον διχασμό», «Πάτε να μας συγκρίνετε με τους μισθωτούς που έχουν αφορολόγητο και δεν είναι υπόχρεοι σε προκαταβολή φόρου», «Ο κεφαλικός φόρος αφορά μόνο το 5% της φοροδιαφυγής που λέει η ΤτΕ».

Εσείς που κάθε μέρα κάνετε ταμείο στη δουλειά σας, κάνετε το καλύτερο «ταμείο» για τη στάση του καθενός μας.

● Εκτός από την άδικη οριζόντια φορολόγηση έχουμε και ένα ακόμα ζήτημα πολύ σημαντικό. Συνέδεσαν τη φορολογία και, πιο συγκεκριμένα, τα τεκμήρια με τον μισθό του εργαζόμενού σας. Γιατί;

Διότι θέλουν να σας μετατρέψουν σε μοχλούς συμπίεσης των μισθών. Θα ζητάει ο εργαζόμενος αύξηση και θα απαντάει ο μικρός και μεσαίος επιχειρηματίας ότι «δεν μπορώ να το κάνω, γιατί θα αυξηθεί το τεκμήριο». Αυτή είναι μία άθλια κοινωνική μηχανική.

Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία. Χρειάζεται μία άλλη πορεία η οποία να εκκινεί από μία δίκαιη ρύθμιση του χρέους με κρίσιμο, σημαντικό ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα το οποίο θα έχει προοδευτικό φορολογικό συντελεστή και για τις επιχειρήσεις  » τόνισε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.