Έντονες αντιδράσεις και «πονοκέφαλο» στους δανειολήπτες έχει προκαλέσει η «fast track» απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που επιτρέπει σε funds και servicers που εδρεύουν στην Ελλάδα να μπορούν να ενεργούν ακόμη και πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds σε ακίνητα, τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά. Μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας αναμένονται χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων «κόκκινων» οφειλετών.
Από το 2017 πρωτοσέλιδο άρθρο της Realnews με τίτλο «Κάν’ το όπως η Κύπρος» είχε αναφερθεί στο θέμα που απασχολούσε την αγορά καθώς είχε «ανοίξει» το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων μέσω πλειστηριασμών και πώλησής τους σε ξένα funds. Τότε φορείς της αγοράς και νομικοί ζητούσαν να νομοθετηθεί το δικαίωμα του οφειλέτη να εξαγοράζει το δάνειο από την τράπεζα στην τιμή που πωλείται στα funds.
Μια πρακτική που είχε υιοθετήσει η Κύπρος, η οποία κατάφερε να νομοθετήσει τη δυνατότητα εξαγοράς του κόκκινου δανείου από τον δανειολήπτη. Οι κυπριακές τράπεζες πρέπει, µε βάση τον νόµο, να καλέσουν τόσο τον κάτοχο του δανείου όσο και τον εγγυητή εντός 45 ηµερών από την ηµέρα ειδοποίησης να υποβάλουν πρόταση για την εξαγορά του δανείου.
Η πρόταση υποβάλλεται µόνο µία φορά και εάν δεν υποβληθεί εντός του χρονικού ορίου των 45 ηµερών, τότε, όπως αναφέρει ο νόµος, τεκµαίρεται πως ο δανειολήπτης δεν επιθυµεί την υποβολή της πρότασης.
Νομικοί και οικονομικοί κύκλοι επισημαίνουν σήμερα ότι αν είχε εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόταση από το 2017 τότε θα είχε επιλυθεί ένα σημαντικό ζήτημα και θα υπήρχε δικλείδα ασφαλείας και προστασίας των δανειοληπτών προτού δουν τα περιουσιακά στοιχεία τους να βγαίνουν στο… σφυρί.
«Οι δανειολήπτες πρέπει να έχουν μια τελευταία ευκαιρία»
Το δημοσίευμα της Realnews με ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου 2017 έγραφε «την ανάγκη να δοθεί στους υπερχρεωµένους δανειολήπτες, κυρίως στεγαστικών δανείων, η δυνατότητα να αγοράσουν στην τιµή που προσφέρουν τα funds το «κόκκινο» δάνειό τους από την τράπεζα, πριν αυτή το πουλήσει σε κάποιο fund ή εταιρεία διαχείρισης µη εξυπηρετούµενων δανείων, υποστηρίζουν µε δηλώσεις τους στη Realnews πρόεδροι φορέων της αγοράς και νοµικοί και καλούν την κυβέρνηση να αλλάξει τον σχετικό νόµο και να ακολουθήσει το παράδειγµα της Κύπρου αλλά και άλλων χωρών, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, που προσπαθούν εκ των υστέρων να βάλουν όρια στα ξένα funds».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της οικονοµίας αναφέρουν ότι «οι δανειολήπτες πρέπει να έχουν µία τελευταία ευκαιρία» και προκειµένου να αποφευχθεί η κατάχρηση της δυνατότητας αγοράς του δανείου πριν αυτό φθά σει στα funds από τους κατά συνείδηση κακοπληρωτές οφείλει η πολιτεία να θεσπίσει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
- Η Κύπρος είναι η µοναδική από τις πρώην µνηµονιακές χώρες που κατάφερε εν µέσω της όγδοης και τελευταίας αξιολόγησης της οικονοµίας της από την τρόικα να νοµοθετήσει τη δυνατότητα εξαγοράς του «κόκκινου» δανείου από τον δανειολήπτη. Οι κυπριακές τράπεζες πρέπει, µε βάση τον νόµο, να καλέσουν τόσο τον κάτοχο του δανείου όσο και τον εγγυητή εντός 45 ηµερών από την ηµέρα ειδοποίησης να υποβάλουν πρόταση για την εξαγορά του δανείου. Η πρόταση υποβάλλεται µόνο µία φορά και εάν δεν υποβληθεί εντός του χρονικού ορίου των 45 ηµερών, τότε, όπως αναφέρει ο νόµος, τεκµαίρεται πως ο δανειολήπτης δεν επιθυµεί την υποβολή της πρότασης.
- Στην Ισπανία, το 2016, η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας πέρασε, µετά από χιλιάδες εξώσεις δανειοληπτών, νόµο που δίνει τη δυνατότητα επαναγοράς του δανείου από τον κάτοχό του στην τιµή που η τράπεζα το πωλεί στο fund. Το ζήτηµα έχει πάρει διαστάσεις, καθώς η ισπανική κυβέρνηση έχει εκ διαµέτρου αντίθετη θέση.
- Στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση δεν έδωσε αυτή τη δυνατότητα στους δανειολήπτες και τους τελευταίους 6 µήνες προσπαθούν να αλλάξουν τον νόµο, µε σκοπό να µπουν πιο αυστηρά κριτήρια για τη λειτουργία των funds που αγοράζουν δάνεια µέσω της αύξησης της φορολογίας, αλλά και να εφαρµοσθεί πλαφόν στην άνοδο των τιµών των ενοικίων, καθώς µεγάλος αριθµός ακινήτων έχει περάσει στα χέρια των funds, τα οποία εν συνεχεία τα ενοικιάζουν και κερδοσκοπούν.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews