“Καμπανάκι” από την αύξηση των εισαγωγών

Ανησυχητικά αυξητικές τάσεις καταγράφει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου με αρνητικές επιπτώσεις στο εξωτερικό χρέος και στο ΑΕΠ.

Η ενίσχυση της ζήτησης σε καταναλωτικά και κεφαλαιουχικά αγαθά έδωσε μεν ώθηση στην οικονομία, όπως αποτυπώθηκε και στα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου του έτους.

Επιβεβαιώνει, ωστόσο, δυστυχώς τους προβληματισμούς για το βάθος και το εύρος της ανάπτυξης αυτής, καθώς τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές της χώρας δείχνουν ότι οι εισαγωγές δεν έχουν υποκατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό από την εγχώρια παραγωγή. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούλιο του 2017 ανήλθε σε 1,51 δισ. ευρώ έναντι 1,43 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 5,9%.

Η αντίστοιχη αύξηση χωρίς τα πετρελαιοειδή είναι 9,7%, ενώ μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων τον Ιούλιο καταγράφεται διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 14,6%.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 13,14 δισ. ευρώ έναντι 11 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 19,1%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα διευρύνθηκε σε σύγκριση με πέρυσι κατά 15,7% και εάν δεν συμπεριληφθούν ούτε τα πλοία, τότε η αύξηση ήταν 6,2%. Σημειώνεται ότι και πέρυσι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου είχε καταγράψει αύξηση σε σύγκριση με το 2015, εξέλιξη, ωστόσο, η οποία σε μεγάλο βαθμό συνδεόταν με το γεγονός ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 οι εισαγωγές ήταν εξαιρετικά μειωμένες λόγω των αυστηρών περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων και της συνολικής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Βεβαίως, σε σύγκριση με το 2008 (χρονιά σημειωτέον κατά την οποία το ελληνικό εξωτερικό έλλειμμα σημείωσε μεταπολεμικά ιστορικό υψηλό φτάνοντας στο 14,8% του ΑΕΠ) το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έχει υποχωρήσει δραματικά. Από τα 44,3 δισ. ευρώ το 2008, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε το 2016 σε 18,77 δισ. ευρώ, μειωμένο δηλαδή κατά 57,6%. Ωστόσο, οι αυξητικές τάσεις που παρουσιάζει φέτος και το γεγονός ότι ήδη στο επτάμηνο βρίσκεται σε επίπεδα άνω των 13 δισ. προκαλεί εύλογα ανησυχία.

Μάλιστα και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) διατυπώνει σε ανακοίνωσή του τον έντονο προβληματισμό του.

Η συνολική αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2017 σε 3,92 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 6,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 η συνολική αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε σε 29,76 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 17,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Αύξηση κατέγραψαν και οι εξαγωγές, με τη συνολική τους αξία, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, να διαμορφώνεται στα 2,41 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, ενισχυμένη κατά 6,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές καταγράφουν οριακή αύξηση, της τάξεως του 0,5%.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 η συνολική αξία των εξαγωγών συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών αυξήθηκε κατά 16,5%, στα 16,62 δισ. ευρώ από 14,27 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο επτάμηνο του 2016. Μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές καταγράφουν αύξηση στο επτάμηνο 6,7%.


Πηγή: Καθημερινή

Exit mobile version