Πονοκέφαλο προκαλεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο καθώς η Τουρκία προειδοποιεί πως δεν θα επιτρέψει να γίνουν οι έρευνες για την πόντιση του καλωδίου της χώρας μας με Κύπρο και Ισραήλ.
Ωστόσο η Ελλάδα ξεκαθαρίζει πως μπορεί να παγώνει προς το παρόν το έργο προκειμένου να αποφευχθεί μια κρίση με την Τουρκία, ωστόσο δεν θα το εγκαταλείψει. Όπως είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραοετρίτης, «το έργο θα προχωρήσει σε χρόνο ο οποίος είναι ο κατάλληλος». «Θα προχωρήσουμε, όπως πρέπει και στον χρόνο που πρέπει» συμπλήρωσε και επεσήμανε «η αίσθηση και η προσδοκία μου είναι να συνεχιστεί κανονικά το έργο». Η δήλωση αυτή δείχνει πως η πόντιση του καλωδίου θα υλοποιηθεί με βάσει τον σχεδιασμό. Υπενθυμίζεται δε πως ο κ. Γεραπετρίτης είχε δηλώσει το Μάρτιο μετά τη τριμερή Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ πως το « έργο θα συνεχιστεί με βάση τον προγραμματισμό».
Το ΚΥΣΕΑ
Επίσης επισημαίνεται πως την Τρίτη στην άτυπη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής:
- Είτε να κατατεθεί στη Κομισιόν ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και να ακολουθήσουν εν ευθέτω χρόνω οι έρευνες για το καλώδιο είτε να γίνει το αντίθετο.
- Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταθέσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και η Τουρκία επαναφέρει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», τότε αυτό θα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η προθεσμία για συμμόρφωση θα εκπνέει στα τέλη Απριλίου.
- Το καλώδιο. Δεν φαίνεται να εγκρίθηκε στη σύσκεψη η επιλογή της συνέχισης των ερευνών. Και αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τo ερώτημα
Το ερώτημα που τίθεται αναφορικά με το θέμα αυτό είναι γιατί το υπουργείο Εξωτερικών το τελευταίο διάστημα άφησε να εννοηθεί πως η «επιχείρηση επιστροφής στην Κάσο» είναι θέμα ημερών και ότι αυτό θα γίνει εντός του μήνα. Γιατί δηλαδή η κυβέρνηση διαμήνυσε πως είναι θέμα μερικών 24ώρων η δρομολόγηση της Navtex την στιγμή την ίδια στιγμή που υπήρχαν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με αυτό
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, Κωνσταντίνος Φίλης εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω, προκειμένου να σταθμίσει όλα τα δεδομένα σε σχέση με το Ισραήλ, τη Γαλλία την ΕΕ και την Κύπρο. «Αν οδηγηθούμε σε οριστική ακύρωση του εγχειρήματος θα πρόκειται για μια ήττα στρατηγικών διαστάσεων για τη χώρα μας», υπογράμμισε .
Το χειρότερο σενάριο
Εάν λοιπόν ναυαγήσει οριστικά το εν λόγω έργο, τότε αυτό θα σημαίνει πως αναγνωρίζεται το de facto παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Και αυτό επειδή η Άγκυρα υποστηρίζει πως η Αθήνα θα πρέπει να ζητήσει πρώτα την άδεια της Τουρκίας για εργασίες όπως για πόντιση καλωδίων, να ενισχυθούν οι τουρκικές αξιώσεις και κινδυνεύσουν και οι διασυνδέσεις στο Αν. Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα με το ηπειρωτικό σύστημα.