Quantcast
Κακάο: Εκτινάχθηκε η τιμή του - Τι σημαίνει αυτό για τους λάτρεις της σοκολάτας - enikonomia.gr
share

Κακάο: Εκτινάχθηκε η τιμή του – Τι σημαίνει αυτό για τους λάτρεις της σοκολάτας

δημοσιεύτηκε:

Κακά μαντάτα για τους λάτρεις της σοκολάτας καθώς το προϊόν αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ακριβό διότι η τιμή του κακάο  “σκαρφάλωσε” την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών (από τις 5 Μαΐου 2016), δηλαδή στα 3.170 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Μάλιστα ο επικεφαλής αναλυτής έρευνας της S&P Global Commodity Insights Sergey Chetvertakov ανέφερε, σύμφωνα με το www.nbcnews.com πως λόγω του καιρικού φαινομένου El Niño  που αναμένεται να φέρει χαμηλότερες από τον μέσο όρο βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους στη Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό το κακάο. Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο. Υπενθυμίζεται δε πως η τιμή της σοκολάτας αυξήθηκε κατά 14% το 2022 , σύμφωνα με την NielsenIQ.

Αξιοσημείωτη άνοδο καταγράφηκε στην τιμή του κακάο, είπε ο επικεφαλής αναλυτής έρευνας της S&P Global Commodity Insights, Sergey Chetvertakov και πρόσθεσε πως τα αποθέματα του  κακάο αναμένεται να μειωθούν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα.

Η αγορά κακάο

Ο Τσετβερτάκοφ εκτιμά πως την επόμενη σεζόν, από τον Οκτώβριο έως τον Σεπτέμβριο του 2024 ενδέχεται να υπάρξει  έλλειμμα στην αγορά κακάο.

Αυτό σημαίνει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο θα μπορούσαν να εκτιναχθούν περαιτέρω στα 3.600 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του.

«Πιστεύω πως οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο υψηλότερων τιμών στην σοκολάτα», είπε καθώς οι παραγωγοί σοκολάτας είναι υποχρεωμένοι να μετακυλίσουν το  υψηλότερο κόστος παραγωγής στους καταναλωτές διότι εξακολουθούν να πιέζονται από το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών, την αύξηση των δαπανών ενέργειας και τα  αυξημένα επιτόκια.  Σημαντικό κόστος για την παραγωγή μιας σοκολάτας είναι και το βούτυρο κακάο. Αυτό έχει αυξηθεί από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα κατά 20,5% , σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής Mintec.

Περισσότερο από όλο αυτό θα επηρεαστεί  η τιμή της μαύρης  σοκολάτας  διότι εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις τιμές των συστατικών του κακάο είπε μεταξύ άλλων ο Andrew Moriarty, Διευθυντής Commodity Insights της Mintec.

Ένα άλλο βασικό συστατικό της σοκολάτας είναι η  ζάχαρη που η  τιμή της ξεπερνάει το υψηλό 11 ετών τον Απρίλιο.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.