Καύσωνας: Δείτε πόσο κοστίζει σε ρεύμα η χρήση κλιματιστικού και πώς μπορείτε να δροσιστείτε χωρίς Α/C σύμφωνα με τους ειδικούς

κλιματιστικό

Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές   για το πώς μπορούν οι πολίτες να εκμεταλλευτούν τα οφέλη του παθητικού δροσισμού  προκειμένου να κρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες στο σπίτι ή στο γραφείο τους χωρίς να χρησιμοποιήσουν κλιματιστικό έδωσε σήμερα ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις”.

 

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης για το θέμα του καύσωνα,  οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν τις τέντες, να κλείσουν παντζούρια σε κουφώματα τα οποία λιάζονται όλη τη μέρα προκειμένου να μπλοκάρουν την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στο εσωτερικό του χώρου του σπιτιού.

Και συνέχισε λέγοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να ανοίγουν τα κουφώματα για 1,5 ώρα τις νυχτερινές ώρες για να αποφορτίσει όλο το θερμικό φορτίο που έχει μαζευτεί από τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης επεσήμανε πως οι πολίτες εάν θέλουν μπορούν να  τοποθετήσουν θερμοανακλαστικές ή αντηλιακές μεμβράνες στα τζάμια, να μπλοκάρουν δηλαδή την ηλιακή ακτινοβολία μέχρι και 80%.

Υπενθύμισε δε τι πρέπει να κάνουν όλοι στα σπίτια  τους : να καταβρέξουν  τις απογευματινές ώρες ή τις πρώτες πρωινές ώρες τις βεράντες με νερό γιατί έτσι βοηθήσουν  στη μείωση της θερμοκρασίας με την το νερό που εξατμίζεται. Παράλληλα, ο ειδικός στην κατανάλωση ενέργειας συνέστησε σε όλους όσοι σκοπεύουν να εγκαταστήσουν συσκευές ψύξης στα σπίτια τους θα πρέπει να γνωρίζουν κατά την τοποθέτησή τους ότι δεν θα πρέπει να τις βάλουν κοντά στον φούρνο της κουζίνα για να μην αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος.

«Το εξωτερικό μηχάνημα καλό είναι να είναι σε μέρος που σκιάζεται, να μην είναι εκτεθειμένο 100% στην ηλιακή ακτινοβολία. Αν είναι σε κάποιο σε κάποιο μπαλκόνι διαμερίσματος να είναι ψηλά και να σκιάζεται από την τέντα ή σε βορινό μέρος», πρόσθεσε.

Για τον ανεμιστήρα

Ενώ όσον αφορά  στη ρύθμιση του θερμοστάτη είπε πως οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν  τον κανόνα να μην υπερβαίνει η διαφορά της θερμοκρασίας εντός και εκτός του σπιτιού τους 10 βαθμούς Κελσίου. Ενδεικτικά, όπως είπε, «για κάθε βαθμό κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου επιβαρύνεστε 8 με 10%στην κατανάλωση του ρεύματος». Επιπλέον, όπως είπε, ένας αριστερόστροφος ανεμιστήρας μεγιστοποιεί τα οφέλη της ψύξης του κλιματιστικού. Μιλώντας για τους εναλλακτικούς τρόπους δροσισμού εστίασε και στην υδρονέφωση.

Κάνοντας μια αναφορά στα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου ο κ. Χριστοδουλίδης συνέκρινε την κατανάλωση που έχει ένα κλιματιστικό παλιάς και νέας τεχνολογίας. «Το κλιματιστικό που αγοράζει κανείς είναι Α+++ ή Α» σημείωσε ο ενεργειακός επιθεωρητής

 

 

Exit mobile version