Καφές: Πόσο αυξάνεται από σήμερα η τιμή του για τους καταναλωτές – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

καφές

“Πικρός” αναμένεται να είναι από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου ο καφές για τους καταναλωτές καθώς η τιμή του παίρνει την ανιούσα.

Μάλιστα αρμόδια  στελέχη της αγοράς επισημαίνουν στην ΕΡΤ πως οι καταναλωτές θα δουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καφέ και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ενδεικτικά αναφέρουν πως ο εσπρέσο σε κάψουλες  αναμένεται να “σκαρφαλώσει” στα 6 ευρώ από 5 ευρώ που είναι σήμερα και ο αλεσμένος εσπρέσο από τα 6 στα 7,2 ευρώ. Αντίστοιχα, η τιμή στον ελληνικό καφέ εκτιμάται πως θα φτάσει τα 4,7 ευρώ από τα 3,9 ευρώ που είναι σήμερα. Από την πλευρά τους, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, μετά και την επαναφορά του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ στο 24%, προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις σε περίπτωση που ανατιμηθεί η πρώτη ύλη.

Η δήλωση του Προέδρου  της Ελληνικής Ένωσης Καφέ

Για το θέμα των ανατιμήσεων  στον καφέ μίλησε προ ημερών ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης του Κλάδου, Τάσος  Γιαγκόγλου σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.  Όπως είχε πει, η τιμή στον καφέ θα ανέβει και άλλο εάν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο των ανοδικών τάσεων στα διεθνή χρηματιστήρια των εμπορευμάτων.

« Από τα τέλη του 2023 μέχρι και τις 24 Αυγούστου του 2024 ο κλάδος διακατέχεται από ένα έντονο ανατιμητικό κύμα. Η ποικιλία Arabica διαπραγματεύεται με ένα πρίνιουμ της τάξεως του 40% με 45% από τις αρχές  του έτους και η ποικιλία Robusta της τάξεως του  65%. Ο κλάδος επειδή χαρακτηρίζεται από έναν έντονο ανταγωνισμό ακόμη δεν έχει μεταφέρει τις ανατιμήσεις αυτές στο ράφι . Τα αποθέματα μας τελειώνουν .Όλοι προβληματιζόμαστε σε αυτές τις τιμές να κάνουμε αγορές .Και όποιες αγορές κάνουμε τόσο μετρημένες  »  είπε ο κ.Γιαγκόγλου.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

Exit mobile version