“Καμπανάκι “από ελαιοτριβείο για την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιόλαδου – Το πρόβλημα με τα φυτοφάρμακα

λάδι

Η παραγωγή ελαιόλαδου είναι μειωμένη από 50-60% στην Ηλεία. «Είχαμε μια δραματική μείωση παραγωγής ελαιόλαδου φέτος σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη δεν έχουμε τα επίσημα αποτελέσματα αλλά θεωρώ ότι περίπου από τους 30 χιλιάδες τόνους λάδι που είχαμε την περσινή σεζόν, φέτος υπολογίζω ότι θα έχουμε από 12 χιλιάδες τόνους έως και 15χιλιάδες τόνους. Όλα τα λάδια δεν είναι έξτρα παρθένα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που είχαμε τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο  … τις υψηλές θερμοκρασίες. Κατά συνέπεια το παραγόμενο λάδι που βγήκε ήταν 70% και,  έξτρα, ενώ τα υπόλοιπα ήταν βιομηχανικά». είπε ο ιδιοκτήτης  ελαιοτριβείου και παραγωγός ελαιόλαδου, Περικλής Τσουκαλάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Και συνέχισε λέγοντας πως  «δεν είναι μόνο το θέμα της μείωσης παραγωγής ελαιόλαδου αλλά και το θέμα ποιότητας. Πολλά λάδια λόγω της ζέστης τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο βγήκαν με πολλά ποιοτικά προβλήματα. Και πολύς κόσμος φέτος  δεν μάζεψε το λάδι της χρονιάς του, εξαιτίας της ακαρπίας. Ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων 30 ετών, θεωρώ. Ενώ κάτι ανάλογο είχε ξανασυμβεί το 1990 με 1991, αλλά όχι σε τέτοιο μέγεθος. Και ήταν πολλές περιοχές στον Νομό Ηλείας που ολόκληρα χωριά δεν έβγαλαν 5 με 1ο τόνους λάδι… ήταν πολύ δραματική η μείωση παραγωγής. Το θέμα είναι ότι εάν δεν αλλάξουν οι κλιματολογικές συνθήκες, τότε κάθε χρόνο θα έχουμε και λιγότερο λάδι » συμπλήρωσε.

Για τα φυτοφάρμακα 

Επίσης μίλησε και για το θέμα των φυτοφαρμάκων. «Υπάρχει και ένα πρόβλημα με την πολιτεία. Κάθε χρόνο απαγορεύει και ένα φάρμακο. Ψεκάζαμε με ένα συγκεκριμένο φάρμακο τον δάκο και ήταν νόμιμο. Αυτό σημαίνει πως τα καινούργια φάρμακα που έχουν βγει τώρα δεν είναι τόσο δραστικά στην καταπολέμηση του δάκου. Για αυτό έχουμε και πρόβλημα με την ποιότητα του ελαιόλαδου »  τόνισε

Και ανέφερε πως «το κυριότερο είναι ότι έχουν βγει τώρα φάρμακα που είναι υποδεέστερα αυτών που καταναλώναμε πριν 1 με 3 χρόνια. Μάλιστα η τιμή αυτών των φαρμάκων έχει ανέβει 10 φορές πάνω. Κάθε χρόνο έχουμε και πρόβλημα. Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον δάκο. Ενδεικτικά να σας πω πως  ένα φάρμακο για 1.000 λίτρα νερό για να ψεκάσουμε κόστιζε 7 με 10 ευρώ. Τώρα το ίδιο φάρμακο κοστίζει 120 ευρώ. Δεν είναι μόνο το οικονομικό σκέλος, αλλά είναι ότι είναι και ασύμφορη η καλλιέργεια της ελιάς. Έχει ανέβει το κόστος καλλιέργειας. Προ COVID είχαμε μια καλλιέργεια που το λάδι κόστιζε γύρω στα 2 ευρώ και τώρα κοστίζει 5,50 ευρώ με 6 ευρώ στον παραγωγό».

Exit mobile version