Καθυστερήσεις έως και τέσσερα χρόνια στις επιστροφές ΦΠΑ!

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Καθυστερήσεις έως και 4 χρόνια μπορεί να καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία στην επιστροφή του ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, με πρόφαση τους απαιτούμενους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται με ρυθμούς χελώνας.

Ειδικότερα , σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, στη ΔΟΥ Αιγίου, ο μέσος χρόνος που απαιτείται για να απαντηθεί μία αίτηση επιστροφής ΦΠΑ, φθάνει πλέον τις 1.414 ημέρες (!), ενώ στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της επεξεργασίας και του ελέγχου των αιτημάτων για επιστροφές ΦΠΑ προς τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, φθάνει τις 1.108 ημέρες, δηλαδή περίπου 3 χρόνια!

Σημειώνεται ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι επιστροφές ΦΠΑ πρέπει να καταβάλλονται πλέον, εντός 90 ημερών από την υποβολή των αιτήσεων. Μετά την παρέλευση της εν λόγω προθεσμίας, η επιστροφή είναι έντοκη. Παρ’ όλα αυτά, στις 88 από τις 115 Εφορίες της χώρας, η διάρκεια επεξεργασίας και ελέγχου των αιτήσεων για επιστροφές ΦΠΑ, ξεπερνά το χρονικό περιθώριο των 90 ημερών, γεγονός που πιστοποιεί, αφενός την αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού για έγκαιρο έλεγχο των υποθέσεων, λόγω φυσικά και της έλλειψης προσωπικού, αφετέρου δε, ότι τα ταμεία των Εφοριών έχουν στερεύσει.

Το γεγονός φυσικά αυτό, επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας, που έχουν χιλιάδες σήμερα επιχειρήσεις στη χώρα, αρκετές από τις οποίες, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης χρηματοδότησης, αλλά και της ύφεσης που επανακάμπτει στην αγορά (κυρίως εξαιτίας των καθυστερήσεων που καταγράφονται με την επίλυση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας) βρίσκονται μια “ανάσα” από το φάσμα του λουκέτου, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται και για τις θέσεις εργασίας.

Με βάση τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, οι Εφορίες στις οποίες το τελευταίο διάστημα επιδεινώθηκε, στο μέγιστο βαθμό, ο ρυθμός εξυπηρέτησης των υπόχρεων, είναι εκτός από του Αιγίου, της Λευκάδας και της Δράμας. Οι Εφορίες με το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων, σε αναμονή άνω των 90 ημερών, είναι η ΦΑΕ Αθηνών (559), Πλοίων Πειραιά (242) και η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης (143).

Από την άλλη βέβαια πλευρά, οι τρεις πρώτες Εφορίες όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες θετικές μεταβολές, όσον αφορά στη βελτίωση του ρυθμού εξυπηρέτησης των δικαιούχων επιχειρήσεων, στη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ, είναι της Άμφισσας, της Κοζάνης και του Πύργου.

 

Exit mobile version