Ξενόφος (ΤΧΣ): Τα ομόλογα των τραπεζών μπορεί να μην κουρευτούν

Οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβάθμισης ελληνικών τραπεζών (senior bonds) δεν θα «κουρευτούν», εάν οι ιδιώτες επενδυτές καλύψουν τις βασικές κεφαλαιακές ανάγκες τους, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αριστείδης Ξενόφος.

Εάν οι μέτοχοι μπορούν να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα που θα διαπιστώσει ο έλεγχος της ΕΚΤ, με τις παραδοχές του βασικού οικονομικού σεναρίου της για την περίοδο έως το 2017, δεν θα ζητηθεί από τους ομολογιούχους αυτούς να υποστούν καμία ζημιά.

Το ΤΧΣ θα μπορούσε να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα των τραπεζών αναφορικά με το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ, πρόσθεσε ο κ. Ξενόφος. Τα ποσά των senior bonds που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε 4,7 δις. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Εάν, από την άλλη πλευρά, οι ιδιώτες επενδυτές δεν είναι σε θέση να εισφέρουν τα κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες με το βασικό σενάριο, οι senior bondholders θα πρέπει να κουρευτούν πριν την παρέμβαση του ΤΧΣ, σημείωσε ο Ξενόφος.

Η ελληνική Βουλή πρέπει να ψηφίσει έως τα μέσα Οκτωβρίου νόμο, που θα καθορίζει τους βασικούς κανόνες με τους οποίους οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν και θα προβλέπει τις τεχνικές λεπτομέρειες για τις όποιες πιθανές απώλειες των ομολογιούχων υψηλής διαβάθμισης, δήλωσε ο Ξενόφος. Η κυβέρνηση μπορεί να χρειασθεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία, ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης έως τα μέσα Δεκεμβρίου, πρόσθεσε.

«Εάν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι μικρές, θα είναι εύκολο να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Αν είναι μεγάλες, θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να προσελκύσουμε ιδιωτικές κεφάλαια», σημείωσε ο επικεφαλής του ΤΧΣ. Ο ίδιος δήλωσε ότι το ΤΧΣ θα επανεξετάσει και αξιολογήσει την επίδοση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών. Εάν το Ταμείο αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών μετά τη φετινή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, θα μπορούσε να επιβάλει αλλαγές στις διοικήσεις, ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησής της.

Exit mobile version