Είναι από τις ιστορίες που συχνά λέμε ότι μπορούν να συμβούν μόνο στην Ελλάδα. Μία ελεύθερη επαγγελματίας, αν και είχε κάνει έναρξη επιτηδεύματος στις αρχές του 2023, θεωρήθηκε από την εφορία ότι ασκούσε το επάγγελμά της εδώ και 60 χρόνια, από το 1963, όταν ήταν 2 ετών.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το αποτέλεσμα ήταν να φορολογηθεί ως πολύ παλαιά επαγγελματίας, με βάση τα τεκμήρια υπολογισμού ελάχιστου εισοδήματος του άρθρου 28Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και ενώ το εισόδημά της ήταν μηδενικό, να κληθεί να πληρώσει φόρο 3.276,96 ευρώ!
Κανονικά, όμως, θα έπρεπε να είχε απαλλαγεί από τα τεκμήρια αυτά και να μην καλείτο να πληρώσει φόρο με βάση αυτά, λόγω του ότι ήταν νέα επαγγελματίας και το πραγματικό της εισόδημα ήταν μηδενικό.
Η έναρξη επαγγέλματος το 2023
Η εν λόγω φορολογουμένη, ηλικίας 62 ετών, είχε κάνει έναρξη επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ στις 2-1-2023. Είχε συμπληρώσει, δηλαδή, μόνο 1 έτος άσκησης επαγγέλματος και ως εκ τούτου έπρεπε να είχε απαλλαγεί από τη φορολόγηση με βάση τα «τεκμήρια του άρθρου 28Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος».
Ωστόσο, η αρμόδια φορολογική υπηρεσία, και συγκεκριμένα το Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕΦΟΔ.Ε), της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), απεφάνθη – άγνωστο με βάση ποια στοιχεία- ότι η φορολογουμένη ασκούσε την επιχειρηματική της δραστηριότητα εδώ και… 22.000 ημέρες, δηλαδή εδώ και 60 χρόνια. Δηλαδή, στην ουσία, το ΚΕΦΟΔΕ Αττικής θεώρησε ότι η 62χρονη επαγγελματίας ασκούσε την επιχειρηματική της δραστηριότητα από…. 2 ετών!
Ετσι, δεν έλαβε υπόψη το μηδενικό εισόδημα που εμφάνισε στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023 κι ότι ήταν νέα επαγγελματίας, που κατά τα τρία πρώτα έτη άσκησης του επαγγέλματος δεν επιτρέπεται να φορολογείται με το νέο σύστημα των τεκμηρίων φορολόγησης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τη θεώρησε ως παλαιά επαγγελματία, ασκούσα την επιχειρηματική της δραστηριότητα πάνω από 12 έτη, και προσδιόρισε το φορολογητέο εισόδημά της στο επίπεδο των 14.494,70 ευρώ, με βάση το σύστημα των τεκμηρίων που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 28Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τους αυτοαπασχολουμένους. Με τον λανθασμένο αυτόν τρόπο φορολόγησης που επέλεξε το ΚΕΦΟΔΕ Αττικής η άτυχη φορολογουμένη εκλήθη να καταβάλει φόρο εισοδήματος ύψους 3.276,96 ευρώ, ο οποίος υπολογίστηκε επί ενός ανύπαρκτου τεκμαρτού εισοδήματος ύψους 14.494.70 ευρώ.
Η φορολογουμένη υπέβαλε ενδικοφανή προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ, εξιστορώντας όλο αυτό το απίστευτο περιστατικό και ζητώντας την ακύρωση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος του ΚΕΦΟΔΕ Αττικής, με την οποία εκλήθη να καταβάλει αυτό το εξωφρενικό ποσό φόρου.
Η ΔΕΔ, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε, έκανε δεκτό τον ισχυρισμό της προσφεύγουσας και διέγραψε το υπέρογκο ποσό φόρου των 3.276,96 ευρώ που της επέβαλε το ΚΕΦΟΔΕ.