Ρεκόρ έχει σημειώσει η ανεργία των γιατρών της Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ 7.340 γιατροί της Αθήνας έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).
Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι το 11,48% των Ελλήνων γιατρών είναι άνεργοι, ενώ μόλις το 16,02% των Ελλήνων γιατρών είναι υποαπασχολούμενοι.
Ειδικότερα, 3.821 Έλληνες γιατροί είναι επίσημα άνεργοι, εκ των οποίων 1.259 γιατροί λαμβάνουν επίδομα ανεργίας (ύψους 360 ευρώ τον μήνα).
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης επισήμανε στην ημερίδα με θέμα «Νέοι γιατροί, παρόν και μέλλον» ότι: «Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των γιατρών στην Ελλάδα, το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με το χαμηλότερο ποσοστό, (κάτω του 2%) να βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου».
«Επιπλέον ο πληθωρισμός κυρίως των νέων γιατρών και η εξαιρετικά μικρή απορροφητικότητα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργεί ασφυκτικά προβλήματα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση και εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς», συμπλήρωσε.
Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΣΑ, όσον αφορά τη μετανάστευση των γιατρών, από τους 7.340 που έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία έξι χρόνια, οι 5.406 μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία από το 2011 και μετά. Μέχρι το 2009 η φυγή των γιατρών αφορούσε κυρίως τους αποφοίτους ιατρικών σχολών που ολοκλήρωναν το αγροτικό τους. Ενώ από το 2010 η κατάσταση άλλαξε και εκτινάχθηκε κυρίως ο αριθμός των ειδικευόμενων γιατρών. Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των γιατρών στην Ελλάδα, το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, δεύτερη έρχεται η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό γύρω στο 17%, στην τρίτη θέση με ποσοστά λίγο πάνω του 15% κατατάσσεται η Δυτική Ελλάδα, (η Θεσσαλία και η Κρήτη). Σε άλλες περιοχές ο αριθμός των γιατρών είναι σημαντικά μικρότερος, (μόλις 3%) στη Στερεά Ελλάδα όπου κατοικεί το 8% του πληθυσμού, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου τα ποσοστά κυμαίνονται κάτω του 2%».
«Αντιμετωπίζουμε μια παράλογη στρέβλωση, που αποδεικνύει περίτρανα την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια να χαράξει μια βιώσιμη και αποτελεσματική πολιτική υγείας. Την ώρα που υπάρχει υπερπληθώρα νέων γιατρών που μαστίζονται από την ανεργία, το σύστημα υγείας καταρρέει από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα, δεκάδες νομοί της χώρας είναι ακάλυπτοι από βασικές ειδικότητες, και οι κάτοικοί τους είναι στο έλεος του Θεού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ, ζητώντας να ανοίξουν οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για όλους τους γιατρούς.