IRIS: Τι σχεδιάζεται το 2025 για τις άμεσες πληρωμές και τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων

IRIS

Τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το IRIS θα πρέπει να έχουν συνδέσει την άνοιξη του 2025 όλες οι επιχειρήσεις προκειμένου να δέχονται άμεσες πληρωμές από τους πελάτες τους.

Μάλιστα όπως όλα δείχνουν  η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να “παντρέψει ” το φθινόπωρο του 2025 το IRIS με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που έχουν ήδη συνδεθεί με τα POS.

Για το θέμα αυτό μίλησε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. «Ήδη υπάρχουν 3,3 εκατ. ΙΒΑΝ συνδεδεμένα με το IRIS, σε σύνολο 6 εκατ.» και  «μέχρι την άνοιξη του 2025 θα διευρυνθεί η χρήση των συστημάτων άμεσων πληρωμών όπως το IRIS ώστε να καλύψουν το σύνολο των επιχειρήσεων» είχε τονίσει.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις

Μόλις ενεργοποιηθεί το παραπάνω μέτρο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν τα εξής:

Υπενθυμίζεται πως δεν έχει κάποιο κόστος η άμεση πληρωμή μέσω IRΙS για τους καταναλωτές εάν  η μεταφορά χρημάτων δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ ημερησίως ωστόσο για τις επιχειρήσεις οι προμήθειες είναι πιο μικρές σε σχέση με αυτές  των POS.

Πάντως οι ελεύθεροι επαγγελματίες  που δεν θα  έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS και πιαστούν στην “τσιμπίδα του υπουργείου θα κληθούν να πληρώσουν αυτοτελές πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ενώ σε όσους δεν δηλώσουν τον επαγγελματικό λογαριασμό στην ΑΑΔΕ  θα καταβάλουν έξτρα πρόστιμο ύψους  1.000 ευρώ.

Για τα  POS

Ενδεικτικά αναφέρεται πως  περισσότερες από 407.000  επιχειρήσεις έχουν συνδεθεί με τα POS από τον Ιανουάριο του 2024. Μάλιστα σχεδόν  20.000 επιχειρήσεις  δεν έχουν συμμορφωθεί και θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα. Αναλυτικά:

Η ΑΑΔΕ που θα εντοπίσει τους υπόχρεους να μην έχουν διασυνδέσει την ταμειακή μηχανή τους  με τα POS θα πληρώσουν πρόστιμα που διαμορφώνονται ως εξής:

– 10.000 ευρώ θα είναι εάν τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,

– 20.000 ευρώ θα είναι εάν τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Τα ποσά των εν λόγω προστίμων μειώνονται στο  μισό για  τις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε οικισμούς  που έχουν πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

 

 

 

Exit mobile version