IRIS: Τέλος χρόνου για τη σύνδεση των ελεύθερων επαγγελματιών – Αυτό είναι το ποσό προστίμου που θα πληρώσουν οι παραβάτες

ΙΡΙΣ

Έως σήμερα, Δευτέρα,30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει υπόχρεοι ελεύθεροι επαγγελματίες να συνδεθούν με το σύστημα IRIS για να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους και να  μην βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου ύψους 1.500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως την προθεσμία αυτή την είχε  δώσει τυπικά  η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πως το σύστημα αυτό δεν το έχουν εγκαταστήσει ακόμη σχεδόν  170.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η διαδικασία

Επίσης επισημαίνεται πως η εν λόγω υπηρεσία ενεργοποιείται μέσω του web banking ή mobile banking των συνεργαζόμενων τραπεζών 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα για τους πολίτες αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες . Οι παραπάνω δεν χρειάζεται να επισκεφτούν κάποια τράπεζα ή υπηρεσία.

Αναλυτικά ο ελεύθερος επαγγελματίας μέσω του  internet banking της τράπεζας:

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της εγγραφής του στην υπηρεσία, μετά παράγεται ο μοναδικός κωδικός QR της επιχείρησης, τον οποίο ο υπόχρεος μπορεί να διαμοιράζει στους πελάτες του προκειμένου  να τον σκανάρουν και να κάνουν πληρωμές στην εταιρεία του.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία επωφελούνται απολύτως δωρεάν συναλλαγών, (είτε μεταξύ πολιτών, είτε για πληρωμές προς επαγγελματίες), εύκολης, γρήγορης και ασφαλούς πληρωμής, χωρίς ΙΒΑΝ, χωρίς κάρτα και χωρίς μετρητά, μόνο με την χρήση του κινητού τους τηλεφώνου.

Σημειώνεται δε πως το όριο των 500 ευρώ ημερησίως για τις συναλλαγές μέσω IRIS εφαρμόζεται ανά πελάτη και όχι στο σύνολο των πληρωμών που μπορεί να λάβει ο επαγγελματίας εντός του 24ώρου.  Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει σε μια ημέρα τέσσερις πληρωμές από 500 ευρώ η κάθε μία (σύνολο 2.000 ευρώ).

Η υπηρεσία IRIS: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εγγραφές των ελεύθερων επαγγελματιών

Αξιοσημείωτο είναι δε πως στην υπηρεσία IRIS έχουν ήδη εγγραφεί περισσότεροι  από 530.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον επισημαίνεται πως το IRIS το χρησιμοποίησαν εντός του έτους  1 στους 2 πολίτες. Δηλαδή περισσότεροι από 3 εκατομμύρια- με ενεργοποιημένο web banking έχουν πλέον συνδέσει τους λογαριασμούς τους με αυτό το σύστημα άμεσων πληρωμών.

Ενώ οι συναλλαγές που έγιναν μέσω του συστήματος IRIS εντός του έτους  ανήλθαν σε 34 εκατομμύρια και άγγιξαν σε αξία τα 3,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή υπήρξε μια αύξηση 150% και 116% αντίστοιχα σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023.

 

Exit mobile version