Quantcast
IRIS: Πόσο χρόνο δίνει το υπουργείο Οικονομικών για εγκατάσταση συστημάτων άμεσων πληρωμών - enikonomia.gr
share

IRIS: Πόσο χρόνο δίνει το υπουργείο Οικονομικών για εγκατάσταση συστημάτων άμεσων πληρωμών

δημοσιεύτηκε:

Περισσότερο χρόνο για να εγκαταστήσουν συστήματα άμεσων πληρωμών (IRIS) δίνει σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού η σχετική προθεσμία έληγε την προσεχή Κυριακή 30 του μήνα. Εντούτοις, με δεδομένο το ότι οι επαγγελματίες έπρεπε μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα να προχωρήσουν και στην διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS, αποφασίστηκε να δοθεί παράταση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η παράταση θα ξεπερνά σε κάθε περίπτωση τον ένα μήνα και δεν αποκλείεται το χρονικό διάστημα της παράτασης να φτάσει ως και τους 2 μήνες. Έτσι, σχεδόν 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, θα έχουν το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να εγγραφούν στο σύστημα IRIS και να δέχονται άμεσες πληρωμές στον λογαριασμό τους από τους πελάτες τους.

Η απειλή προστίμων

Όσοι δεν συνδεθούν με το IRIS-μετά και την παρέλευση της νέας προθεσμίας- κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Επιπλέον, όσοι δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ. Οι αρμόδιες αρχές, έχοντας στη διάθεση τους τα στοιχεία από τις τράπεζες θα ξεκινήσουν σαρωτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των παραβατών.

Η σχετική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης προβλέπει ότι όσοι πληρώσουν το πρόστιμο εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή του θα καταβάλλουν μειωμένο πρόστιμο κατά 50%. Επίσης σε περίπτωση καταγγελιών πολιτών για μη αποδοχή πληρωμών με το IRIS από επαγγελματίες αυτές θα κοινοποιούνται από τα αρμόδια όργανα στην ΑΑΔΕ  και στην Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων, αρμοδιότητάς τους.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμμορφωθούν έγκαιρα προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα που αγγίζουν ακόμη και 1.500 ευρώ, τα οποία προβλέπει η νομοθεσία.

Επέκταση στο σύνολο των επιχειρήσεων του συστήματος IRIS

Το αρμόδιο υπουργείο επιδιώκει την ταχεία επέκταση των άμεσων πληρωμών, τα οποία προσφέρονται σήμερα στην Ελλάδα μέσω του συστήματος IRIS, στο σύνολο των επιχειρήσεων έως και τις 31 Μαρτίου του 2025.

Η Ελλάδα εφάρμοσε πριν την έκδοση του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2024/886 τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν σε σχέση με τις PersontoPerson (μεταξύ ιδιωτών) και τις PersontoBusiness (μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων) άμεσες πληρωμές.

Ο Κανονισμός προβλέπει την καθολική επέκταση της δυνατότητας άμεσων πληρωμών έως τον Οκτώβριο του 2025, ωστόσο η χώρα μας θα προχωρήσει νωρίτερα – έως τις 31 Μαρτίου 2025 – και σε αυτόν τον τομέα.

Όπως διατυμπανίζουν από το αρμόδιο υπουργείο το επόμενο βήμα αφορά στην επέκταση των άμεσων πληρωμών σε όλο το φάσμα των συναλλαγών: τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στο φυσικό εμπόριο (κατάστημα), με άλλα λόγια σε όλες τις επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση επιδιώκει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (οι τράπεζες, το σύστημα άμεσων πληρωμών ΔΙΑΣ και η ΑΑΔΕ) να συντονιστούν και να κάνουν τις αναγκαίες τεχνικές προσαρμογές με στόχο να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσων πληρωμών και στις συναλλαγές προς όλα τα είδη των επιχειρήσεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.