Quantcast
IRIS: Ποιες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ - enikonomia.gr
share

IRIS: Ποιες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Λίγες ακόμη ημέρες έχουν στη διάθεση τους οι επιχειρήσεις για να συνδεθούν με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS και να αποφύγουν τα πρόστιμα.

Αυτό θα πρέπει να το κάνουν κανονικά οι υπόχρεοι μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024. Ωστόσο επειδή  η καταληκτική ημέρα ήταν Σάββατο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετέφερε αυτή την ημερομηνία την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως οι παραβάτες θα πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Ωστόσο θα έχουν δικαίωμα προσφυγής εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή του. Η απόφαση θα εκδοθεί μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

Τα οφέλη του IRIS

Το σύστημα IRIS δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πραγματοποιούν συναλλαγές 500 ευρώ σε ημερήσια βάση χωρίς να έχουν κάποια χρέωση προμήθειας από τις τράπεζες, ενώ προσφέρονται πολύ πιο ευνοϊκοί όροι στους επαγγελματίες σε σχέση με τις «κλασσικές» πληρωμές με κάρτα.

Επίσης μέσω του IRIS:

  • Οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές χωρίς καμία προμήθεια, 24 ώρες το 24ωρο και χωρίς να είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του επαγγελματία, ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας. Αρκεί να γνωρίζουν το κινητό τηλέφωνο ή το ΑΦΜ του επαγγελματία ή να σαρώσουν τον QR κωδικό που αντιστοιχεί στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία.
  • Οι επαγγελματίες λαμβάνουν τα χρήματα ακαριαία (σε 2 δευτερόλεπτα) ακόμη και αν η τράπεζα με την οποία συνεργάζονται είναι διαφορετική από την τράπεζα του πελάτη. Επίσης, πληρώνουν κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερες προμήθειες συγκριτικά με συναλλαγές με χρήση POS.

Τι εξετάζεται

Σημειώνεται δε πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να επεκτείνει από τον Μάρτιο 2025, το ημερήσιο όριο στις συναλλαγές μέσω IRIS έως τα 1.000 ευρώ. Όπως όλα δείχνουν μέχρι τότε θα είναι υποχρεωτική η καθολική εφαρμογή του μέτρου σε όλες τις επιχειρήσεις λιανικής.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.