IRIS: Λήγει αύριο, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την ένταξη στο σύστημα πληρωμών -Τι ισχύει για τα πρόστιμα και τις προσφυγές

IRIS

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν θα ενταχθούν μέχρι αύριο Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου στο σύστημα πληρωμών IRIS.

«Την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι για τη σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού τους με το σύστημα άμεσων πληρωμών (στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργεί το σύστημα IRIS). Μέσα από το σύστημα αυτό επιτρέπεται να δέχονται άμεσες πληρωμές από τους πελάτες τους και να επωφελούνται από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η υπηρεσία όπως σημαντικά μειωμένο ή και καθόλου κόστος προμηθειών καθώς και ταχύτητα στην διεκπεραίωση των συναλλαγών» είχε επισημάνει πρόσφατα σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ουσιαστικά οι υπόχρεοι θα πρέπει να συνδέσουν το κινητό τους τηλέφωνο με τον επαγγελματικό λογαριασμό τους, τον λεγόμενο «λογαριασμό όψεως» όπως ονομάζεται  στην τραπεζική ορολογία. Ωστόσο οι παραπάνω θα έχουν δικαίωμα προσφυγής εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή του. Η απόφαση θα εκδοθεί μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

Σημειώνεται δε πως η ΑΑΔΕ στέλνει μηνύματα  σε υπόχρεους που δεν έχουν προβεί ακόμη στην ενέργεια αυτή.

IRIS: Πόσοι έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στο σύστημα και ποια είναι τα οφέλη

Αξιοσημείωτο είναι δε πως μέχρι στιγμής συνολικά 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία. Από τον αριθμό αυτόν  οι 240.000 ενεργοποίησαν εντός του έτους  το σύστημα άμεσων πληρωμών.  Πάντως , τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρυθμός εγγραφής στην υπηρεσία είναι πενταπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται δε πως την υπηρεσία αυτήν την παρέχουν οι παρακάτω τράπεζες: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Viva.com, Optima Bank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Τα οφέλη του IRIS

Το σύστημα IRIS δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πραγματοποιούν συναλλαγές 500 ευρώ σε ημερήσια βάση χωρίς να έχουν κάποια χρέωση προμήθειας από τις τράπεζες, ενώ προσφέρονται πολύ πιο ευνοϊκοί όροι στους επαγγελματίες σε σχέση με τις «κλασσικές» πληρωμές με κάρτα.

Επίσης μέσω του IRIS:

 

 

Exit mobile version