Quantcast
ΗΠΑ: Τι λένε οι Έλληνες ειδικοί για το ελαιόλαδο, τι προτείνουν για τους δασμούς και ποιος είναι ο ρόλος του IOC - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Τι λένε οι Έλληνες ειδικοί για το ελαιόλαδο, τι προτείνουν για τους δασμούς και ποιος είναι ο ρόλος του IOC

δημοσιεύτηκε:

Η  Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας ζητεί μέσω της ανοιχτής  επιστολής, οι ελαιοπαραγωγικές χώρες να παραμερίσουν τις όποιες επί μέρους διαφορές έχουν και να είναι ενωμένες να διαπραγματευτούν την χαλάρωση ή εξάλειψη των δασμών που εξήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο  φορέας ασχολείται με την ανάπτυξη και προώθηση της ελαιοκομίας. Καλεί μάλιστα την παγκόσμια ελαιοκομία, ενωμένη υπό το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ/ IOC) , να διαπραγματευτεί.

 

Η επιστολή

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Το ΔΣ της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) αφού εξέτασε την επιβολή των ανταποδοτικών δασμών (reciprocal tarrifs) από την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στην παρακάτω πρόταση προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

1. Με την επιβολή δασμών διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της ελαιοκομίας καθώς η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη εισαγωγέα και καταναλώτρια χώρα, την “ατμομηχανή” του παγκόσμιου εμπορίου ελαιόλαδου αλλά και σημαντικού μεριδίου της επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς.

2. Απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο όλες οι ελαιοπαραγωγικές χώρες οφείλουν ενωμένες παραμερίζοντας τις όποιες επί μέρους διαφορές τους, να προασπίσουν τα κοινά τους συμφέροντα. Το ελαιόλαδο αποτελεί το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης λιπαρών ουσιών, ενώ η βρώσιμη επιτραπέζια ελιά είναι ένα μοναδικό προϊόν.

3. Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ/ IOC) αποτελεί τη μόνη διακρατική οργάνωση, η οποία συσπειρώνει και μπορεί να εκφράσει με αυθεντικό και αποτελεσματικό τρόπο τα ενιαία συμφέροντα του παγκόσμιου ελαιοκομικού τομέα. Συνεπώς θα πρέπει το ΔΣΕ/ IOC να αναλάβει τάχιστα μία πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τις απόψεις των χωρών – μελών του και στη συνέχεια να διαπραγματευθεί μια ενιαία θέση του ελαιοκομικού τομέα απέναντι στην κυβέρνηση Τραμπ.

4. Το αίτημα της εξαίρεσης από την επιβολή δασμών διαθέτει υπέρ του δύο μεγάλα επιχειρήματα:

α) Την υγεία του αμερικανικού λαού. Το ελαιόλαδο, η βάση της μεσογειακής διατροφής, έχει καταξιωθεί και αναγνωρισθεί ως μια κατ΄εξοχήν υγιεινή λιπαρή ουσία όχι μόνο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τροφίμων (EFSA) αλλά, πρόσφατα και από τον αντίστοιχο αμερικάνικο (FDA). Η αναγνώριση αυτή συμπίπτει με την πολιτική “Make America Healthy Again” του υπουργού Υγείας R.F. Kennedy Jr.

β) Την αμελητέα επίπτωση στην αμερικάνικη οικονομία και γεωργική παραγωγή. Το εισαγόμενο ελαιόλαδο δεν ανταγωνίζεται τη ντόπια αμερικάνικη

παραγωγή η οποία είναι λιγότερο από το 5% της συνολικής κατανάλωσης. Συνεπώς οι Αμερικανοί αγρότες δεν πρόκειται να ωφεληθούν από την επιβολή δασμών στο εισαγόμενο ελαιόλαδο.

Κλείνοντας η 4Ε υπενθυμίζει την πάγια θέση της υπέρ της σύστασης Εθνικού Συμβουλίου Ελαιοκομίας κατά τα πρότυπα του ΔΣΕ/ IOC, μιας αντιπροσωπευτικής διεπαγγελματικής και διεπιστημονικής οργάνωσης η οποία λειτουργώντας μαζί με το ΥπΑΑΤ, θα είναι σε θέση να εκφράσει και υπερασπιστεί τα ζωτικά συμφέροντα της ελληνικής ελαιοκομίας».

Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) ιδρύθηκε το 2018 από τους συγγραφείς της «Εγκυκλοπαίδειας Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο». Αποτελεί μια διεπιστημονική ομάδα με 70 επιστήμονες από διάφορα πεδία, όπως γεωπονία, χημεία, διατροφολογία, οικονομία, λαογραφία, με κοινό στόχο την προστασία, ανάπτυξη και προώθηση της ελαιοκομίας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.