ΙΟΒΕ: Επιδείνωση οικονοµικού κλίµατος στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

Πτωτικά κινείται τον Νοέµβριο ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα µετά από τρεις µήνες ανόδου, καθώς διαµορφώνεται στις 92,4 µονάδες (από 93,8 µονάδες τον Οκτώβριο), σε επίδοση πάντως υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (87,1 µονάδες), σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Η αλλαγή τάσης στο οικονοµικό κλίµα προκύπτει, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ως αποτέλεσµα κυρίως της υποχώρησης της καταναλωτικής εµπιστοσύνης και δευτερευόντως της επιδείνωσης των προσδοκιών στη Βιοµηχανία. Αντίθετα, στις Υπηρεσίες, στο Λιανικό εµπόριο και στις Κατασκευές σηµειώνεται βελτίωση των σχετικών εκτιµήσεων και προβλέψεων. Η διόρθωση αυτή είναι µάλλον αναµενόµενη, καθώς η σταθεροποίηση της οικονοµίας, επιτρέπει ηπιότερες αξιολογήσεις από πολίτες και επιχειρηµατίες, ενώ παραµένει η αβεβαιότητα για τη µεσοπρόθεσµη πορεία της οικονοµίας. Οι προβλέψεις πάντως των νοικοκυριών για την οικονοµική τους κατάσταση και για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο 12-µηνο παραµένουν ιδιαίτερα απαισιόδοξες. Εξάλλου υπενθυµίζεται ότι η βελτίωση του δείκτη κλίµατος των προηγούµενων µηνών, αποτυπώθηκε στη συνέχεια και στον υψηλό ρυθµό ανάπτυξης του τρίτου τριµήνου όπως καταγράφηκε στα επίσηµα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αναλυτικότερα:

– στη βιοµηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες εξασθενούν, το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα κλιµακώνεται ήπια, ενώ οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραµένουν στα ίδια επίπεδα.

– στις υπηρεσίες, οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων δεν µεταβάλλονται, ενώ εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται, µε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή της να επιδεινώνονται οριακά.

– στο λιανικό εµπόριο, οι θετικές εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αυξάνονται, ενώ και οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους παραµένουν αµετάβλητες, µε το δείκτη των αποθεµάτων να κινείται προς τα κάτω.

– στις κατασκευές, οι πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων και περισσότερο οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση αµβλύνονται αµφότερες.

– στην καταναλωτική εµπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης επιδεινώνεται ως αποτέλεσµα των πιο δυσµενών προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονοµική τους κατάσταση και για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο 12-µηνο, της αµβλυνόµενης πρόθεσης για αποταµίευση, αλλά και των περισσότερο απαισιόδοξων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας.

Αµετάβλητο το οικονοµικό κλίµα στην Ευρωζώνη, ήπια βελτίωση στην ΕΕ

Τον Νοέµβριο, και µετά από ένα δίµηνο έντονης ανόδου, το οικονοµικό κλίµα στην Ευρωζώνη παραµένει αµετάβλητο και στην ΕΕ βελτιώνεται οριακά, µε το σχετικό δείκτη να κινείται στην πρώτη ζώνη στις 106,5 (+0,1) µονάδες και στη δεύτερη στις 107,3 (+0,4), πάνω από τα επίπεδα του µακροχρόνιου µέσου όρου τους.

Στην Ευρωζώνη, καταγράφεται κάµψη του κλίµατος στη βιοµηχανία (-0,5), βελτίωση στον τοµέα των κατασκευών (+1,5) και στο Λιανικό εµπόριο (+1,1) και σταθερότητα στις υπηρεσίες (+0,0). Ως προς την καταναλωτική εµπιστοσύνη, καταγράφεται άνοδος στον σχετικό δείκτη (+1,9), ενώ σε επίπεδο χωρών από τις πέντε µεγαλύτερες οικονοµίες της Ευρωζώνης, το κλίµα βελτιώνεται στην Ισπανία (+0,8) και στην Γαλλία (+1,5), επιδεινώνεται στην Γερµανία (-0,7) και την Ιταλία (-0,8), ενώ στην Ολλανδία (+0,2) παραµένει επί της ουσίας αµετάβλητο.

Η βελτίωση των προσδοκιών στην ΕΕ επηρεάζεται από τη βελτίωση του δείκτη του Ην. Βασιλείου (+1,5), όπου φαίνεται να επιστρέφει στα προ Brexit επίπεδά του, ενώ στην Πολωνία (-1,6) καταγράφεται αρνητική µεταβολή. Σε τοµεακό επίπεδο, οι προσδοκίες σε σχέση µε την Ευρωζώνη διαφοροποιούνται στη Βιοµηχανία, όπου το κλίµα βελτιώνεται οριακά, και στις υπηρεσίες, όπου καταγράφεται µικρή επιδείνωση. Επίσης, στην καταναλωτική εµπιστοσύνη, η άνοδος του σχετικού δείκτη είναι λιγότερο έντονη σε σχέση µε εκείνη της Ευρωζώνης.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα του ΙΟΒΕ.


Exit mobile version