Ίντερνετ και κινητή τηλεφωνία: Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια – Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

κινητό

Έρχονται αυξήσεις τους επόμενους μήνες στα τιμολόγια ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας λόγω τιμαρίθμου.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 13 Ιουλίου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ο νέος  κανονισμός γενικών αδειών της Εθνικής  Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)  ο οποίος προβλέπει  τη δημιουργία μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις συμβάσεις τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Με την τροποποίηση του κανονισμού γενικών αδειών, οι πάροχοι θα μπορούν να αλλάζουν 1 φορά τον χρόνο τις τιμές  στα συμβόλαια , ωστόσο θα απαγορεύεται να αναπροσαρμόσουν τις χρεώσεις πριν παρέλθουν 3 μήνες από τη σύναψη του συμβολαίου.

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Σημαντική επίδραση φαίνεται πως έχει πληθωρισμός στο περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.  Δηλαδή αυτό έχει συμπιεστεί από το 2020 από 2% έως 5%, ενώ το μισθολογικό κόστος έχει ενισχυθεί έως 8% αντίστοιχα.

Από τις αρχές του έτους, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αρκετών χωρών της Ευρώπης ( όπως η Πορτογαλία, η Τσεχία και η Μεγάλη Βρετανία)  έχουν κάνει ανατιμήσεις  στα τιμολόγια λόγω του πληθωρισμού.

Επίσης επισημαίνεται πως  από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2023, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για τις τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη των 27 κρατών- μελών  έχει μειωθεί κατά 8,8%, με το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα να είναι -3,5%.

 

 

 

Exit mobile version