Quantcast
Ηλεκτρονική τιμολόγηση για τις επιχειρήσεις: Ποιες αλλαγές έρχονται από το επόμενο έτος και τι μπόνους θα δίνονται - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρονική τιμολόγηση για τις επιχειρήσεις: Ποιες αλλαγές έρχονται από το επόμενο έτος και τι μπόνους θα δίνονται

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το θέμα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων .

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων αναμένεται να ισχύσει από το 2025. Σύμφωνα με  τις ίδιες πληροφορίες οι επιχειρήσεις θα εντάσσονται σταδιακά στο παραπάνω σύστημα ανάλογα με το ύψος του τζίρου τους. Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως θα αφορά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις

Για την ηλεκτρονική τιμολόγηση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  •  Θα πρέπει να γίνεται  επιλογή παρόχου από τον υπόχρεο.
  • Η ΑΑΔΕ παρέχει δωρεάν την εφαρμογή timologio για την ψηφιακή έκδοση των παραστατικών μιας επιχείρησης και την ταυτόχρονη διαβίβασή τους στo myDATA. Αλλά και οι μικρές  επιχειρήσεις που έχουν ελάχιστα έσοδα θα ενταχθούν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση.
  • Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εκδίδουν δύο ή τρία παραστατικά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση.
  • Πολλά οφέλη θα έχουν όσοι ενταχθούν προαιρετικά στην ηλεκτρονική τιμολόγηση μέχρι να καταστεί αυτό υποχρεωτικό. Όπως θα κερδίζουν παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στην τριετία, οι φόροι θα επιστρέφονται εντός 45 ημερών, οι δαπάνες ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα μετράνε διπλές και θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα.

Τα μπόνους

Οι  επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων θα κερδίζουν κάποια μπόνους .Αναλυτικά:

  • Θα περιοριστεί κατά 2 έτη η προβλεπόμενη πενταετία, εντός της οποίας η φορολογική διοίκηση  θα μπορεί να εκδώσει πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
  • Θα μειωθεί σε 45 ημέρες ο χρόνος (από 90 ημέρες) εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση θα εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία θα αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες  θα επιλέγουν και  υα εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.
  • Θα αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της προσαυξημένη κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  • Θα προσαυξάνεται κατά  100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

,

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.