Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ποτών

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα “Lotify “για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των αλκοολούχων ποτών,  που θα αποτελέσει σημαντικό όπλο στα χέρια των ελεγκτικών Αρχών, παρουσιάστηκε σήμερα σε εδική εκδήλωση στο τελωνείο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών ( ΕΝΑΠΑΠΕ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).

Η πλατφόρμα παραχωρήθηκε δωρεάν από την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών προς το υπουργείο Οικονομικών και αποτελεί ένα απλό στη χρήση του εργαλείο για τον εντοπισμό των ύποπτων για λαθρεμπόριο και παράνομα εισαχθέντων παρτίδων ποτών.

Στο σύστημα έχουν εγγραφεί ήδη το 80% εισαγωγέων και διανομέων αλκοολούχων ποτών στη χώρα, ενώ ο στόχος είναι να επεκταθεί και στους μικρούς παραγωγούς. Οι συγκεκριμένοι θα εγγράφουν στην πλατφόρμα τους κωδικούς αριθμούς των παρτίδων ποτών (Lot) καθώς και το σημείο στο οποίο βρίσκονται (τελωνείο, αποθήκες κτλ). Έτσι οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ, που θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα, θα μπορούν κατά τους ελέγχους τους στα κέντρα διασκέδασης ή οπουδήποτε αλλού, να τσεκάρουν αν η παρτίδα που ελέγχουν έχει δηλωθεί καθώς και τη διαδρομή της. Από τη διασταύρωση θα προκύπτει αν η παρτίδα ποτών είναι νόμιμη ή ύποπτη ως προϊόν λαθρεμπορίου.

Σε πρώτη φάση, κατά την πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας, θα πιστοποιηθούν 200 ελεγκτές της ΑΑΔΕ, οι οποίοι με βάση συγκεκριμένους κωδικούς θα μπορούν να την χρησιμοποιούν.

Με βάση τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς αλκοολούχων ποτών, το ύψος του λαθρεμπορίου ποτών εκτιμάται στο 10%- 20% του όγκου των πωλήσεων ή περίπου στα 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η κ. Παπανάτσιου, κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση, δήλωσε ότι η δωρεά του σύγχρονου ελεγκτικού αυτού εργαλείου από τις εταιρίες του κλάδου των αλκοολούχων ποτών αποδεικνύει την κοινή προσπάθεια της αγοράς με το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και την αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά.

Από την πλευρά του, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αποτελέσει συμπληρωματικό μέσο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, το οποίο έχει επιπτώσεις όχι μόνο στα δημόσια έσοδα, αλλά και στην υγεία των πολιτών. Όπως είπε, η ΑΑΔΕ στρέφει όλες τις δυνάμεις της στην μάχη κατά του λαθρεμπορίου ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα σε ειδική ημερίδα που θα γίνει θα εκπαιδευτούν οι ελεγκτές στη χρήση της νέας πλατφόρμας.

Επιπλέον, ο κ. Πιτσιλής γνωστοποίησε ότι η ΑΑΔΕ προγραμματίζει περισσότερους από 15.000 ελέγχους για το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών το 2019 ενώ από τους 15.000 ελέγχους που έγιναν το 2018 εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 900 περιπτώσεις και κατασχέθηκαν 70.000 λίτρα ποτών.

Ο κ. Θωμαδάκης είπε ότι το ΣΔΟΕ θα αξιοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα στους ελέγχους του, ενώ ανακοίνωσε ότι κατά το 2018 εντοπίστηκαν 9 παράνομα εργαστήρια παρασκευής ποτών. Στις επιτυχίες του ΣΔΟΕ, ανέφερε ο κ.Θωμαδάκης, εντάσσεται και ο εντοπισμός 60.000 φιαλών παράνομων ποτών που προορίζονταν να διοχετευθούν στην αγορά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα οικοδομήθηκε με βάση την εμπειρία της αγοράς σχετικά με το λαθρεμπόριο, επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΝΑΠΑΠΕ, Ισίδωρος Ρεβάχ, προσθέτοντας ότι αναμένεται να συμβάλει σημαντική στον εντοπισμό των παραβατών προς όφελος του κλάδου που απασχολεί 31.000 εργαζόμενους.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΣΕΑΟΠ Νίκος Καλογιάννης επισήμανε τις θετικές επιπτώσεις της πλατφόρμας όχι μόνο στα δημόσια έσοδα και στη δημόσια υγεία αλλά και στον τουρισμό.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Exit mobile version