Χιλιάδες πολίτες που έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 ( Ιανουαρίου- Ιουνίου) ζημιώθηκαν με περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκαν 2.855 περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης τα οποία κόστισαν 10,8 εκατ. ευρώ στα θύματα. Η εκστρατεία της Τράπεζας της Ελλάδας συνεχίζεται. Εάν “το πατήσεις, τότε θα την πατήσεις” είναι το βίντεο που έγινε viral στο διαδίκτυο με θέμα την ασφάλεια και την προστασία.
Οι πρωταγωνιστές μίλησαν στη ΕΡΤNEWS. «Δεν περιμέναμε ότι θα ταυτιστεί τόσο πολύ ο κόσμος με αυτό το ζήτημα. Επειδή ο κόσμος των social media πια και της επικοινωνίας έχει γίνει πάρα πολύ γρήγορος και πάρα πολύ ταχύς. Νομίζω ότι το χιούμορ είναι πλέον ένα όχημα το οποίο μπορείς να επικοινωνήσεις» τόνισε με έμφαση η ηθοποιός, Έλενα Χαραλαμπούδη.
«Η εκστρατεία, που υποστηρίχθηκε από ενημερωτικό υλικό με τίτλο «Πώς προστατεύομαι από τις ηλεκτρονικές απάτες», είχε μεγάλη και θετική ανταπόκριση με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο θεατές στο βίντεο » είπε από πλευράς του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Tράπεζα της Ελλάδας: Πώς προστατεύομαι από ηλεκτρονικές απάτες
Η Τράπεζα της Ελλάδας δίνει κάποιες συμβουλές στους πολίτες για το πώς μπορούν να προστατευθούν από ηλεκτρονικές απάτες. Αναλυτικά, οι πολίτες:
- Δεν θα πρέπει να απαντούν σε ύποπτα email και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ακολουθούν links ή να ανοίγουν συνημμένα αρχεία.
- Δεν θα πρέπει να μοιράζονται τραπεζικά στοιχεία.
- Θα πρέπει να ελέγχουν ότι βρίσκονται στο πραγματικό site της τράπεζας τους.
- Θα πρέπει να επιλέξουν προσεκτικά τις σελίδες από όπου θα πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές αγορές.
- Δεν θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε αναπάντεχες κλήσεις από υποτιθέμενους παρόχους υπηρεσιών.