Βέβαιος ότι σύντομα θα ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εμφανίζεται ο επικεφαλής οικονομολόγος του Think Tank των Βρυξελλών Bruegel, Ζολτ Νταρβάς, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις σε τακτικισμούς.
Όπως εκτίμησε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους της, υποστηρίζοντας ότι δίνει μάχες εναντίον των δανειστών: «Όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015, η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μεγάλες υποσχέσεις. Λέγανε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα περικοπών και άλλα προγράμματα διάσωσης. Εντέλει όμως, όταν μετά από έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων είδε την πραγματικότητα κατάματα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Γι΄ αυτό μάχονται τώρα, προσπαθώντας να δώσουν την εντύπωση ότι μπορούν να διαπραγματευτούν μια καλύτερη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».
Και αυτό διότι η Ελλάδα, όπως εκτιμά ο ειδικός, διαθέτει στην παρούσα φάση αρκετούς πόρους για να καλύψει τα έξοδά της και να αποπληρώσει μικρότερες δανειακές δόσεις. «Μια μάχη για το θεαθήναι λοιπόν και ταυτόχρονα μια προσπάθεια από πλευράς των δανειστών να μην υπάρξουν αλλαγές στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», λέει ο Ζολτ Νταρβάς.
«Τείνω στην εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει (τη δόση του Ιουλίου) ακόμη κι αν δεν εκταμιευτεί η δόση. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει στη διάθεσή της μια σχετικά μεγάλη περιουσία. Αλλά όλα αυτά είναι ακόμη πολύ μακριά. Εκτιμώ ότι τα δάνεια θα εξυπηρετηθούν και ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα το καλοκαίρι».
Έρχεται 4ο μνημόνιο
Γεγονός είναι ότι την ίδια ώρα αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, ωστόσο «(…) το νόμισμα αυτό έχει δυο όψεις. Πολλές επιχειρήσεις και φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρους και την ίδια ώρα το κράτος δεν εξοφλεί λογαριασμούς προς επιχειρήσεις. Αυτό επιβαρύνει την οικονομία. (…) Αλλά εν τέλει και το κράτος δεν έχει τα φορολογικά έσοδα που θα έπρεπε».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος στο Think Tank των Βρυξελλών Bruegel πάντως εκτιμά ότι το τρίτο μνημόνιο δεν θα είναι το τελευταίο: «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης. Είναι εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια από τις αγορές με υποφερτά επιτόκια. Ας συγκρίνουμε την κατάσταση με την Πορτογαλία. Μετά τη λήξη του προγράμματος καταβάλει 4% σε τόκους (…). Στην Ελλάδα οι τόκοι θα είναι υψηλότεροι διότι το ελληνικό πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Ακόμη κι αν τα επιτόκια διαμορφωθούν στο 5% ή 6% σε έναν χρόνο, θα είναι πολύ υψηλοί για να καταβάλλονται σε βάθος χρόνου. Όταν η Ελλάδα δανείζεται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης πληρώνει κάτω από 1%. Είναι τεράστια η διαφορά».
Φως στην άκρη του τούνελ
Το 4ο μνημόνιο, όπως εκτιμά, μπορεί να αποφευχθεί μόνον εάν υπάρξει μια ριζική ελάφρυνση του χρέους καθώς αυτό θα οδηγούσε σε μείωση των επιτοκίων με αποτέλεσμα, πιθανότατα, η Ελλάδα να μπορούσε να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Αυτό όμως, ως γνωστόν, είναι πολιτικά αδύνατο σε χώρες όπως τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.
Ο οικονομολόγος εμφανίζεται πάντως βέβαιος ότι η συζήτηση περί Grexit αποτελεί οριστικά παρελθόν: «Διότι οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι πλέον πολύ καλύτερες. Υπάρχουν θετικά μηνύματα. Πιστεύω ότι όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Ακόμη και η ακραία αριστερή κυβέρνηση (…). Οι δανειστές στηρίζουν την Ελλάδα. Ίσως το Grexit επανέλθει ως θέμα συζήτησης, αλλά δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο. Ίσως χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια, αλλά βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ».
Πηγή: Deutsche Welle