Quantcast
Ιατρική περίθαλψη: Διευκρινίσεις Τσακλόγλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη στον ΕΦΚΑ - Τι είπε για τα επιδόματα ανεργίας - enikonomia.gr
share

Ιατρική περίθαλψη: Διευκρινίσεις Τσακλόγλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη στον ΕΦΚΑ – Τι είπε για τα επιδόματα ανεργίας

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για το εάν θα χάσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη οι ελεύθεροι επαγγελματίες  που έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ έδωσε  σήμερα ο  υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις”.  Δεν χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη οι παραπάνω, επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου. Οποιοσδήποτε έχει ΑΜΚΑ, οποιοσδήποτε πολίτης ζει νόμιμα στη χώρα αυτή, έχει πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και μάλιστα έχει πρόσβαση δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας, είπε. Αυτό που συζητάμε τώρα είναι το εάν θα έχουν πρόσβαση και στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, τόνισε.

Για τους ανασφάλιστους, παύει η δυνατότητα να πάνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, ή σε ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Πάντως κανείς δεν μένει ακάλυπτος, είπε. Θα ήθελα να κάνω και μια έκκληση, είπε. Είναι πάρα πολλοί οι ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν μικρές οφειλές. Κάποιοι ίσως να ξέχασαν, κάποιοι ίσως να παρέλειψαν να τις ρυθμίσουν. Ας πάνε στον ΕΦΚΑ, ας ξεκινήσουν είτε διαδικασία πληρωμής, είτε διαδικασία ρύθμισης.

Για τα επιδόματα ανεργίας

 Επίσης μίλησε και για τα επιδόματα ανεργίας.  Υπάρχουν δύο πράγματα  στα επιδόματα ανεργίας : Το ένα είναι το ότι ενώ είναι μια ασφαλιστική εισφορά η οποία υποτίθεται ότι προσπαθεί να καλύψει το βιοτικό επίπεδο σε μια περίοδο στην οποία χάνεις την εργασία σου, αυτό εδώ το οποίο έχουμε είναι για όλους το ίδιο, τόνισε .

Δηλαδή μπορεί να είστε, για παράδειγμα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος, να καταβάλλετε ένα ποσοστό του μισθού σας το οποίο να είναι πάρα πολύ ψηλό για πάρα πολλά χρόνια και να βρεθείτε στην ανεργία και να πάτε στο επίδομα ανεργίας, το οποίο είναι το ίδιο για όλους και το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβαίνει και για ένα άτομο το οποίο είναι στο κάτω μέρος της κατανομής.

Το δεύτερο, το οποίο είναι το πιο σημαντικό, είναι κάτι το οποίο το έχουμε δει σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και είναι και κάτι το οποίο είχε προτείνει και η Επιτροπή Πισσαρίδη.

Δηλαδή το επίδομα ανεργίας να ξεκινάει από ψηλότερο επίπεδο από αυτό που έχουμε τώρα, αλλά σταδιακά να μειώνεται.
Δηλαδή θέλουμε να πετύχουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα: Το ένα είναι να μη μειώνεται πολύ απότομα το βιοτικό επίπεδο του ανέργου, και αφετέρου να του δώσεις ένα κίνητρο να ψάξει εντονότερα, να βρει δουλειά και όχι να περιμένει.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.