Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά διάλογο για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων

Χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ξεκινά διάλογο.


Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι αναλαμβάνουν να δρομολογήσουν μια αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις από τους οπαδούς των δημοσιονομικών κανόνων, η Κομισιόν το τολμά και ξεκινά συνομιλίες που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν πολλούς μήνες.

Ο Τζεντιλόνι δηλώνει ότι «η δημοσιονομική σταθερότητα παραμένει βασικός στόχος. Εξίσου σημαντική είναι όμως η τόνωση της ανάπτυξης, καθώς και οι επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Ήρθε ο καιρός να επανεξεταστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες, τονίζει η Κομισιόν. Τα ελλείμματα περιορίστηκαν και η ανάπτυξη ήρθε. «Τώρα όμως τα σύννεφα πυκνώνουν και η πορεία της οικονομίας επιβάλλει αντίμετρα», δηλώνει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συμπληρώνει: «Προς το παρόν δεν καταθέτουμε καμία πρόταση, μιας και το ζητούμενο είναι μια ανοιχτή συζήτηση».

Με αφορμή τα σχέδια των Βρυξελλών για επανεξέταση των δημοσιονομικών κανόνων, ο Γερμανός ευρωβουλευτής της Αριστεράς Μάρτιν Σιρντέβαν ζητά «να μπει το Σύμφωνο Σταθερότητας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης ειδικός σε οικονομικά ζητήματα Γιόαχιμ Σούστερ θεωρεί ότι «πρέπει να τελειώσουμε με το “φετίχ περικοπών” που στέκεται εμπόδιο σε μια Ευρώπη φιλική προς το περιβάλλον».

Διαφορετική είναι η εκτίμηση του χριστιανοκοινωνιστή ευρωβουλευτή Μάρκους Φέρμπερ: «Το γεγονός ότι Κομισιόν εξαγγέλλει τώρα ένα Green Deal δεν αλλάζει τίποτα στη βιωσιμότητα του ιταλικού ή του γαλλικού δημοσιονομικού χρέους. Τα χρέη είναι χρέη».

Σε αυτό το ναρκοπέδιο κάθε λάθος κίνηση ενδέχεται να έχει ολέθριες συνέπειες. Προφανώς γι αυτό το λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η όλη διαδικασία ξεκινά κατ΄ αρχήν με διάλογο με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. «Προς το παρόν τουλάχιστον εγώ δεν χρειάζεται να πάρω θέση», υπογραμμίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.


Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle

Exit mobile version