«Τίτλοι τέλους» έπεσαν για την ενισχυμένη εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα, έπειτα από 12 χρόνια αυστηρής επιτήρησης από τους θεσμούς και τρία συνεχόμενα προγράμματα διάσωσης, από το 2010 έως το 2018.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ιστορική ημέρα, για μία μακρά περίοδο που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. “Τώρα ξεπροβάλλει ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την περίοδο Αυγούστου 2018 έως τον Αύγουστο του 2022 έγιναν 14 μεταμνημονιακές αξιολογήσεις. Τώρα η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς απλής παρακολούθησης.
Μεταξύ των θετικών στοιχείων είναι πλέον η διεύρυνση των δυνατοτήτων της κυβέρνησης να ασκήσει μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, εντός των ευρωπαϊκών κανόνων. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν περιθώρια νέων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα:
• Κλείνει, σε συνδυασμό με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα επώδυνο κεφάλαιο για την Ελλάδα.
• Ενισχύει τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές.
• Παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της πατρίδας μας και στην προσέλκυση επενδύσεων.
• Αποδεικνύει τη δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία αφού, παρά τις πρωτόγνωρες εξωγενείς δυσκολίες, η χώρα κατακτά τους στόχους που θέτει.