«Η εμπιστοσύνη είναι εδώ» λένε επενδυτικοί οίκοι και οικονομικοί αναλυτές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με τις εξελίξεις για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες επενδυτικοί οίκοι και οικονομικοί αναλυτές.

Την ίδια στιγμή θετικά αποτιμήθηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους και η κατ΄ αρχήν συμφωνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με την Ελλάδα για την παροχή προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης ύψους έως και 1,6 δισ. ευρώ.

Η δήλωση του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί -που θα βρεθεί μεθαύριο Τρίτη στην Αθήνα προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο- αμέσως μετά την συμφωνία είναι χαρακτηριστική:
«Η απόφαση που έλαβε το ΔΝΤ είναι ένα πολύ καλό νέο. Πρόκειται για έναν νέο θετικό δείκτη της επιστροφής της εμπιστοσύνης των διεθνών εταίρων της Ελλάδας, και ένα πολύ θετικό σήμα για τις αγορές», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί ενώ λίγο αργότερα αναφέρθηκε εκ νέου για το θέμα αυτό μέσα από τον προσωπικό του στο λογαριασμό του λογαριασμό στο Twitter: «Πολύ καλά νέα για την Ελλάδα και σήμα προς τις αγορές εν όψει της εξόδου από το πρόγραμμα το 2018. Η εμπιστοσύνη είναι εδώ».

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ να εγκρίνει επί της αρχής το πρόγραμμα του Ταμείου για την Ελλάδα. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται μέχρι τη λήξη των προγραμμάτων του ΕΜΣ και του ΔΝΤ, τον Αύγουστο του 2018, για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και την επανάκτηση εμπιστοσύνης της αγοράς, εκτίμησε.

Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΔΝΤ και τόνισε πως «η κοινή πορεία όρων μεταξύ των προγραμμάτων του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), διασφαλίζει την πλήρη ευθυγράμμιση του πακέτου πολιτικής για την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται το διεθνές ενδιαφέρον για τις εξελίξεις που συνδέονται με τις επιμέρους λεπτομέρειες της εξόδου της χώρα μας στις διεθνείς αγορές, όταν και όποτε αυτή πραγματοποιηθεί, με ολοένα και περισσότερες αναφορές να επισημαίνουν ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει καλύτερες επιδόσεις από όλα τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα φέτος, καθώς οι εντάσεις με τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη περιορίστηκαν ενώ ο κίνδυνος μίας χρεοκοπίας εξανεμίσθηκε.

Στο ίδιο μήκος κύματος σύμφωνα με εκτιμήσεις και διεθνείς αναφορές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις, εκτιμάται ότι θα αντιδράσουν θετικά στην έκδοση ελληνικών ομολόγων, όταν αυτή πραγματοποιηθεί παρότι η χώρα δεν συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.. Κάτι που έχουν τονίσει πρόσφατα σε δηλώσεις τους και στελέχη ελληνικών τραπεζών- αμέσως μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης – επισημαίνοντας ότι η μη συμμετοχή της χώρας μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει την έξοδο στις διεθνείς αγορές, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κύπρο (βγήκε με επιτυχία στις αγορές χωρίς να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ).

Αυτό μπορεί να συμβεί, όπως έχεις επισημανθεί και καταγραφεί κατ’ επανάληψη από οικονομικούς αναλυτές, καθώς αυτό που έχει τελικά καθοριστική σημασία είναι οι αγορές να εδραιώσουν την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην σταθερή υλοποίηση των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων και στη χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που είναι ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς την τρέχουσα διετία.

Σύμφωνα με δηλώσεις επενδυτών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αυτό που επίσης δημιουργεί ενδιαφέρον για τις εξελίξεις σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα είναι η αναζήτηση αποδόσεων σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Όπως επισημαίνεται από επενδυτικούς οίκους τα επιτόκια είναι ευνοϊκά και υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί στην πράξη όταν η χώρα μας βγει στις αγορές.

Θετικές προοπτικές για τις τράπεζες

Ταυτόχρονα με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων εκπρόσωπος της ΕΚΤ μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρθηκε και στη δήλωση της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, περιλαμβανομένων επικαιροποιημένων ελέγχων ποιότητας ενεργητικού (asset quality review) και τεστ αντοχής, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος» αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ έχει αποφασίσει για τις εποπτικές προτεραιότητές της, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους 12 μήνες. Είναι γνωστές και περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των διαφόρων ελληνικών τραπεζών. Εάν/όταν γίνει αίτημα για την προσθήκη επιπρόσθετων δραστηριοτήτων, σε αυτό το εποπτικό της πρόγραμμα, η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά».

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, τραπεζικές πηγές με αφορμή τις δηλώσεις Λαγκάρντ, στα προγραμματισμένα τεστ αντοχής το 2018 που αφορούν όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως αυτά έχουν οργανωθεί από την EBA δεν απαιτείται έλεγχος ποιότητας ενεργητικού. Διευκρινίζουν ότι δεν απαιτήθηκε έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού καθώς είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται τα νέα λογιστικά πρότυπα (IFRS9) βάση των οποίων επιχειρείται μια δυναμική αντιμετώπιση των προβλέψεων στα δάνεια των τραπεζών. Η μεθοδολογία στηρίζεται σε μοντέλα που λαμβάνουν υπόψη τις πιθανές μελλοντικές ζημιές για τα κόκκινα δάνεια. Εκτιμήθηκε λοιπόν πως έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και η εφαρμογή των νέων προτύπων θα σημάνει διπλή επιβάρυνση για τα πιστωτικά ιδρύματα και πιθανόν θα αλλοιώσει προς το χειρότερο τα συμπεράσματα του τεστ αντοχής.

Τα AQR (Αsset Quality Review), δηλαδή ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, πραγματοποιείται συνήθως από την ΕΚΤ και αφορά πάνω από το 50% του σταθμισμένου ενεργητικού των τραπεζών. Ένας τέτοιος έλεγχος με βάση την τελευταία εμπειρία αφορά δάνεια, προβλέψεις, εγγυήσεις αλλά και γενικότερα στοιχεία ενεργητικού. Το AQR εστιάζει και στο πολύπλοκο θέμα των αναχρηματοδοτήσεων των δανείων που είναι πιθανόν να αναδείξει νέα χρηματοδοτικά ανοίγματα αν οι αναχρηματοδοτήσεις αυτές δεν έχουν «παρακολουθήσει» αυστηρά κριτήρια. Ωστόσο αν εφαρμοστεί για τις ελληνικές τράπεζες- πράγμα απίθανο- και το AQR και το IFRS9, τότε το αποτέλεσμα των τεστ δεν θα είναι πραγματικό, αναφέρουν μεταξύ άλλων οι τραπεζικές πηγές

Στο ζήτημα των προγραμματισμένων τεστ αντοχής έχουν εξάλλου αναφερθεί επανειλημμένα όλα τα διοικητικά στελέχη των ελληνικών τραπεζών εκφράζοντας την βεβαιότητας τους ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη πρόκληση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και οι στόχοι που έχουν τεθεί, εάν και είναι φιλόδοξοι τελικά θα επιτευχθούν παρά τις όποιες προκλήσεις, έχουν επισημάνει τα διοικητικά τραπεζικά στελέχη.

Τα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν πως με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου σε όλα τα επίπεδα ταυτόχρονα με την προετοιμασία τους, διαθέτουν τα μέσα να πετύχουν τους στόχους προς όφελος των τραπεζών καθώς και της πραγματικής οικονομίας. Με την σταδιακή επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων θα απελευθερώνονται κεφάλαια για την χρηματοδότηση των υγιών δυνάμεων που θα στηρίζουν μια βιώσιμη ανάπτυξη, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας.


Πηγή:ΑΠΕ

Exit mobile version