ΕΛΣΤΑΤ: Ανεβάζει το πήχη για την ελληνική οικονομία-Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

ΕΛΣΤΑΤ

 

Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤΑναλυτικά, η Αρχή αύξησε το ΑΕΠ  κατά 2,3% για το 2023 από 2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της. 

Το ΑΕΠ, σε σταθερές τιμές, ανήλθε πέρυσι σε 196,984 δισ. ευρώ από 192,495 δισ. ευρώ το 2022.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η τελική συνολική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε πέρυσι 2% (η δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,8%, αυτή των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκε 0,1% και η δαπάνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2,6%). Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 0,8%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,9% και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,9%.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ όρισε παράλληλα ως νέο έτος βάσης το 2020 (αντί του 2010) και έτος αναφοράς το 2021. Η αλλαγή αυτή περιλαμβάνει την εισαγωγή μεθοδολογικών βελτιώσεων και την αξιοποίηση νέων και επικαιροποιημένων στοιχείων από διάφορες πηγές για την κατάρτιση των εθνικών λογαριασμών με ποιοτικό έλεγχο των πηγών και των μεθόδων, όπου ήταν απαραίτητο. Η αναθεώρηση του έτους βάσης και έτους αναφοράς αποτελεί μία τακτική εργασία για όλα τα κράτη- μέλη που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια και στην οποία δύνανται να ενσωματώνονται μεθοδολογικές αλλαγές και βελτιώσεις.

Οι εργασίες της αναθεώρησης

Κατά τις εργασίες της αναθεώρησης ενσωματώθηκαν, κυρίως, τα εξής:

Ειδικά για το 2023, η δεύτερη εκτίμηση έγινε με βάση τα διαθέσιμα ετήσια στοιχεία από τις πηγές (όπως τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών, εκτιμήσεις για ΜΚΙΕΝ, ενημερωμένα στοιχεία σχετικά με τους βραχυχρόνιους δείκτες, τις στατιστικές διεθνούς εμπορίου αγαθών της ΕΛΣΤΑΤ, στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών της Τραπέζης της Ελλάδος, στοιχεία απασχόλησης, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης κ.λπ.).

 

Exit mobile version