Quantcast
Η εφορία «ξεσκονίζει» όλα τα ακίνητα - Ποιοι θα πληρώσουν αναδρομικά φόρους και τεκμήρια - enikonomia.gr
share

Η εφορία «ξεσκονίζει» όλα τα ακίνητα – Ποιοι θα πληρώσουν αναδρομικά φόρους και τεκμήρια

δημοσιεύτηκε:

Μαζικές διασταυρώσεις των στοιχείων των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα στο Taxisnet με εκείνα που έχουν καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο θα πραγματοποιούνται από τον Σεπτέμβριο, καθώς ενεργοποιείται η πλήρης διασύνδεση των δύο φορέων. Η «ένωση» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με το Κτηματολόγιο θα δώσει τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να εντοπίζει με ευκολία κατοικίες και οικόπεδα και να έχει πλήρη εικόνα για την πραγματική επιφάνεια όσων έχουν δηλωθεί. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι ο εντοπισμός όσων ιδιοκτητών δήλωσαν άλλα στην εφορία και άλλα στο Κτηματολόγιο.

Πολλοί ιδιοκτήτες αποκρύπτουν το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους για να ξεφύγουν από τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, αλλά και για να αποφύγουν κατασχέσεις για χρέη προς την εφορία, τον ΕΦΚΑ ή τις τράπεζες. Εφόσον διαπιστωθούν διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές, ώστε οι δηλώσεις Ε9 να συμφωνούν πλήρως με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου. Στην περίπτωση που η περιουσία που είναι εγγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο είναι μεγαλύτερη από εκείνη που ήταν δηλωμένη στο Ε9, θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους αλλά και των προηγούμενων ετών, όπως και άλλοι φόροι και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα. Παράλληλα, θα επανυπολογιστούν και τα τεκμήρια για το τελευταίο και τα προηγούμενα έτη, με βάση τη νέα αξία της ακίνητης περιουσίας που σημαίνει την επιβολή και αναδρομικών φόρων εισοδήματος.

Αναδρομικοί φόροι

Ειδικότερα, φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν, μετά τη διασταύρωση των στοιχείων, να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

– Επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

– Πρόσθετο φόρο, ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής και ανέρχεται σε 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

– Πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

– Εξτρα φόρο εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια.

Σημειώνεται ότι η διασύνδεση του Taxisnet με το Εθνικό Κτηματολόγιο ήταν προαπαιτούμενο παλαιότερων αξιολογήσεων από τους θεσμούς και είχε δρομολογηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, με την οποία καθορίζονται ο τρόπος, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο, υπήρχαν προβλήματα ασυμβατότητας ανάμεσα στο Taxisnet και το Κτηματολόγιο και χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες για να ξεπεραστούν.

Το «κλειδί»

Απαραίτητο όπλο για τη διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ της ΑΑΔΕ και του Κτηματολογίου είναι η λειτουργία του Μητρώου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που, σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΑΔΕ, θα κάνει πρεμιέρα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η νέα βάση δεδομένων θα καταγράψει όλες τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων φορολογουμένων, ενώ θα ενσωματωθούν τα στοιχεία του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου που έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια με βάση τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων. Εκτός από τα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων (επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας) θα περιλαμβάνει και άλλες πληροφορίες, όπως το εάν τα ακίνητα είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Το Μητρώο θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται και αυτές στα δικά τους έντυπα Ε1.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτού του μητρώου θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιώτες και από το Δημόσιο, αλλά και να αποκαλυφθούν και να αποτυπωθούν οι διαφορές και οι διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου επί αμφισβητούμενων εκτάσεων.

Αδήλωτα

Παράλληλα, έως τις 30 Νοεμβρίου θα έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο και να γλιτώσουν τα πρόστιμα τα οποία θα αρχίσουν να ισχύουν από την ερχόμενη χρονιά και θα κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και την αξία του ακινήτου.

Με τη διαδικασία της κτηματογράφησης, όλοι οι δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και το ελληνικό Δημόσιο) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση του Ν. 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα (για παράδειγμα κυριότητα, επικαρπία, υποθήκες, δουλείες διόδου, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές).

Για όλες τις περιοχές, ακόμα και αν έχει γίνει προανάρτηση, μπορούν οι ιδιοκτήτες, αφού συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για τη σωστή δήλωση της περιουσίας τους, να προσέλθουν στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης και να καταθέσουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους, πληρώνοντας μόνο το ανάλογο παράβολο. Εναλλακτικά, η δήλωση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά στο site του κτηματολογίου www.ktimatologio.gr.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.