Του Τάσου Δασόπουλου
Σε σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων βρίσκεται πλέον η Κυβέρνηση έχοντας από την μια να εφαρμόσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες και από την άλλη να καταφέρει μια συμφωνία με τους δανειστές.
Παρά την «αυτοπεποίθηση» του εκφράζεται σε επίπεδο επικοινωνίας η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα εκφράστηκαν αρκετές ανησυχίες.
Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας τόνισε ότι θα πρέπει το μέτρο της έκπτωσης των προσαυξήσεων σε ποσό ίσο με την εφάπαξ καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών – το οποίο θα ισχύσει έως το τέλος του μήνα – θα πρέπει να μπεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή ώστε να κλείσει η τρύπα των εσόδων.
Η υστέρηση των εσόδων και τον Φεβρουάριο παρέμεινε κοντά στα 900 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι τον προηγούμενο μήνα υπήρξε και η καταβολή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ.
Αν το μέτρο δεν αποδώσει θα πρέπει να συνεχιστεί η αναβολή πληρωμών (πλην μισθών και συντάξεων) σε αποπληρωμή δαπανών έργων που συγχρηματοδοτούνται από Κοινοτικούς πόρους επιχορηγήσεις και επιστροφές ΦΠΑ.
Ο κ. Μάρδας τόνισε επίσης ότι με τις παρεμβάσεις για τα ρευστά διαθέσιμα των ταμείων και των δημόσιων οργανισμών θα καλυφθούν τα περίπου 850 εκ ευρώ που απομένουν από την δόση του ΔΝΤ για το Μάρτιο και ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα κυλίσουν σχετικά πιο ομαλά.
Ισχυρές πιέσεις
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης ο οποίος ήταν παρών στην σύσκεψη ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ομάδα των Βρυξελλών αλλά και την συλλογή στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρουσίασε μια πιεστική στάση από τους κκ Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ ) και Ρίσι Κοχιάλ (ΔΝΤ) να ξεκινήσει ο διάλογος από τα ανοιχτά θέματα του μνημονίου που έμεινε ανολοκλήρωτο στο τέλος του 2014 από τις πρόωρες εκλογές.
Είπε ακόμη ότι οι δέκα μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική πλευρά έμειναν στην άκρη μέχρι να πάρουν τα δημοσιονομικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014.
Από τα στοιχεία που είχαν στην διάθεση του προέκυψε και η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,6% του ΑΕΠ αντί του 1,5% του ΑΕΠ που ήταν ο ετήσιο στόχος.
Το ερώτημα που τέθηκε προς όλους ήταν ποια από τα μέτρα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να εφαρμοστούν και πότε.
Δεδομένο είναι ότι το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση θα ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα.
Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα.
Τούτο με δεδομένο ότι συναντά αντιδράσεις από τις πλευρά των δανειστών οι οποίοι ζητούν «προσαρμογές» που δεν υπήρχαν ούτε και στην τρέχουσα ρύθμιση των 100 δόσεων όπως αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και ποινές σε όσους χάσουν την ρύθμιση.
Δεδομένο είναι ότι άλλα πιο κοστοβόρα μέτρα όπως η ανάκληση μέτρων που αφορούν την μείωση συντάξεων η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και η αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 θα πρέπει να περιμένουν.
Το προανήγγειλε άλλωστε από το Κόμο ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης στην κατεύθυνση – όπως είπε – εδραίωσης ενός κλίματος εμπιστοσύνης με τους εταίρους και δανειστές μας .
Το θέμα όμως είναι αν τα μέτρα θα αναβληθούν ή θα ματαιωθούν αφού η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο μέχρι και το 2018.
Εκεί θα πρέπει να αποτυπώσει να μέτρα που θέλει να υλοποιήσει και να αναζητήσει τα «ισοδύναμα».
Σενάριο για κούρεμα καταθέσεων
Την ίδια ώρα τα σενάρια καταστροφής δίνουν και παίρνουν. Τελευταίο αυτό του Spiegel on Line που μιλούσε για σχέδιο του Βερολίνου για κούρεμα καταθέσεων όπως έγινε στην Κύπρο προκειμένου οι ελληνικές αρχές να αναγκαστούν στην συνέχεια να υιοθετήσουν μνημονικά μέτρα.
Το δημοσίευμα ήρθε ώρες μετά την δημοσίευση στην ιστοσελίδα του γερμανικού Χρηματιστηρίου «Euroinsight» περί ανορθόδοξων λύσεων, ορισμένες από τις οποίες ακραίες, για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος.