Το σημερινό πολύ χαμηλό επίπεδο των ελληνικών μετοχών υπόσχεται ελκυστικά κέρδη για τους κυνηγούς ευκαιριών, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, με τίτλο: «Κυνήγι θησαυρού στο Αιγαίο».
Το δημοσίευμα του Ματίας Φον Άρνιμ παρουσιάζει τις απόψεις διαχειριστών κεφαλαίων στη Γερμανία για τις μετοχές ελληνικών εταιρειών και κυρίως του Χρήστου Αρμπάρα, που είναι ο διαχειριστής της εταιρείας «ANODOS Asset Management». Η εταιρεία του Αρμπάρα έχει συστήσει, μαζί με την ελληνική επενδυτική εταιρεία Alpha Trust, το ταμείο «Ευκαιρίες στην Ελλάδα», που είναι, όπως λέει ο ίδιος, το μοναδικό στη Γερμανία που είναι εξειδικευμένο αποκλειστικά σε ελληνικές μετοχές.
Ο Αρμπάρας βλέπει στην Ελλάδα ένα θετικό κλίμα. «Η Ελλάδα έχει τα δύσκολα χρόνια της προσαρμογής πίσω της. Κυρίως οι απλοί εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι κοινωνικά αδύναμοι υποφέρουν από αυτή. Ωστόσο, οι θετικές ενδείξεις είναι φανερές», σημειώνει. Τώρα, πλέον, μένει μόνο το τελευταίο κεφάλαιο, να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους οι τράπεζες και μετά θα είναι ανοικτός ο δρόμος για πιο έντονη ανάπτυξη.
Για τον Αρμπάρα, η πορεία πολλών ελληνικών επιχειρήσεων έχει υποτιμηθεί. «Πολλοί επενδυτές πούλησαν τις ελληνικές μετοχές τους στο ζενίθ της κρίσης, ανεξάρτητα από την ποιότητά τους. Ωστόσο, με την τάση αυτή τιμωρήθηκαν και οι επιχειρήσεις, που έχουν καλά οικονομικά στοιχεία και είναι υγιείς», δήλωσε ο Αρμπάρας. Συνεπώς, για τους επενδυτές που βλέπουν πιο μακριά μπορεί να προκύψουν ιδιαίτερες αγοραστικές ευκαιρίες, προσθέτει.
Στην πραγματικότητα, συνεχίζει, το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται σήμερα σαν να έχει βομβαρδισθεί. «Οι αποτιμήσεις πολλών επιχειρήσεων είναι χαμηλότερες από την αξία της περιουσίας που έχουν στα λογιστικά βιβλία τους», λέει και αναφέρει ως παράδειγμα την κατασκευαστική εταιρεία ΜΕΤΚΑ, η οποία κατασκευάζει σήμερα και ενεργειακά έργα. Η σχέση της αποτίμησης με τη λογιστική της αξία διαμορφώνεται σήμερα στο 0,8. «Ο όμιλος είναι υγιής και αντλεί το 80% των εσόδων του από εργασίες εκτός της Ελλάδας. Η χαμηλή αποτίμηση οφείλεται στην πραγματικότητα στο ότι είναι ελληνική εταιρεία».
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόσταση της τρέχουσας χρηματιστηριακής αποτίμησης στην περίπτωση του ομίλου ΕΛΑΚΤΩΡ, καθώς φθάνει μόνο στο 35% της λογιστικής αξίας του. Σε σύγκριση με αυτόν τον όμιλο, σημειώνει ο Αρμπάρας, η εταιρεία κοσμημάτων Follie Follie, ένα «αστέρι του χρηματιστηρίου» είναι σχετικά ακριβή, καθώς διαπραγματεύεται με μία αποτίμηση που αντιστοιχεί στο 0,97 της λογιστικής της αξίας.
Με έναν λόγο αποτίμησης προς κέρδη στα 12, ο ΟΠΑΠ είναι μία από χρόνια θεμελιωδώς υγιής και επικερδής εταιρεία. Ο όμιλος δεν έχει χρέη, είναι χωρίς ανταγωνισμό στην Ελλάδα καθώς έχει άδεια μονοπωλίου και διανέμει κάθε χρόνο μέρισμα. Με μία αναμενόμενη μερισματική απόδοση 7,4% για το 2015, ο ΟΠΑΠ αποτελεί μία στερεή επένδυση, σημειώνει ο Αρμπάρας.
Αγοραστική ευκαιρία μπορεί να είναι και η ΔΕΗ, συνεχίζει ο διαχειριστής κεφαλαίων. Η εταιρεία αποτιμάται στο 0,7 της περιουσίας της και θεωρείται ως υποψήφια για εξαγορά. Όσον αφορά στις τράπεζες, ο Αρμπάρας σημειώνει ότι δεν τις συνιστά για επένδυση στους πελάτες του εδώ και χρόνια, καθώς κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιους κινδύνους κρύβουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
«Οι ελληνικές μετοχές μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα ενδιαφέρον για τους επενδυτές. Ως ιδιώτης επενδυτής, ωστόσο, δεν θα επένδυα χωρίς τις προϋποθέσεις σε μεμονωμένες μετοχές», δήλωσε ο Μάνφρεντ Ρατ της εταιρείας διαχείρισης περιουσίας KSW Vermögen. Πολλές μετοχές, εξηγεί, έχουν χαμηλή ρευστότητα και δεν είναι διαφανείς, τα spreads είναι μεγάλα και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ότι η πολιτική μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη αβεβαιότητα. «Η αγορά μετοχών φαίνεται, βέβαια, τώρα φθηνή, αλλά υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό», αναφέρει ο Ρατ.
Κυρίως, λέει, επικίνδυνος παράγοντας είναι η χαμηλή ρευστότητα. «Σε φάσεις έντασης, θα είναι δύσκολο να πουλήσει κανείς τις ελληνικές μετοχές», πρόσθεσε. Γι’ αυτό, προσθέτει, όποιος θέλει μία πιο κερδοσκοπική θέση στο χαρτοφυλάκιο του, είναι καλύτερο να αγοράσει μερίδια σε ένα ταμείο που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο (ETF).