Το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αναφέρει σε σχόλιό του ο Kevin O’Brien, αρχισυντάκτης της Handelsblatt Global Edition.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι, σύμφωνα με μελέτη, που είδε το φως της εβδομάδας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, λιγότερο από 5% των δανείων, ύψους 216 δισ. ευρώ, που δόθηκαν για τη σωτηρία της Ελλάδας στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν στα ελληνικά ταμεία, καθώς η μερίδα του λέοντος χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετηθούν οι τόκοι του χρέους.
Η μελέτη είδε το φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες προτού οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντηθούν για το επόμενο κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης.
Όπως αναφέρει ο O’Brien, η αντίθεση της Γερμανίας στο να επιτραπεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κάνει τόσο την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να αισθάνονται ολοένα και πιο απομονωμένοι.
Αν και η απροθυμία τους είναι κατανοητή, σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της Handelsblatt Global Edition, εντούτοις πρέπει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης, τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων χρησιμοποιήθηκαν για να καταβληθούν οι τόκοι επί των τραπεζικών δανείων και όχι για να βελτιωθεί η ζωή του μέσου Έλληνα.
Και ενώ η μεταφορά {των χρημάτων διάσωσης} από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα κουκουλώνεται κάτω από τις πατριωτικές εκκλήσεις για τη σωτηρία της Ευρωζώνης, ο άνδρας και η γυναίκα που περπατούν στον δρόμο μένουν να αναρωτιούνται αν τα δημοσιονομικά γεράκια της Ευρώπης συνεχίζουν απλώς να πετούν χρήματα για κάτι που ήδη έχει αποτύχει.