«Ή ταν ή επί τας» στο σημερινό Eurogroup

Του Τάσου Δασόπουλου

Το τέλος της αρχής ή την αρχή του τέλους στην προσπάθεια που κάνει η Αθήνα να αντικαταστήσει το μνημόνιο με ένα νέο, ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης θα ξεκινήσει κατά το σημερινό ιδιαίτερα κρίσιμο Eurogroup.

Η ομάδα των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης κατέληξε χθες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα με μια κατ’ αρχήν συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας.

Θα επανέλθουν όμως σήμερα το πρωί ώστε να υπάρξει μια τελική εισήγηση προς τους υπουργούς οικονομικών της ζώνης του Ευρώ.

Το σκηνικό που έχει στηθεί από χθες για την πρόταση της Ελλάδας θέλει την Γερμανία να συνεχίζει να αντιδρά σε – σκόπιμες – ασάφειες του κειμένου της αίτησης για εξάμηνης παράτασης του χρηματοδοτικού πλαισίου που είχε συμφωνηθεί για το ελληνικό μνημόνιο.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος του Euro working group ζήτησε τρία πράγματα:

Να επαναδιατυπωθεί το σημείο της αίτησης στο οποίο η Ελλάδα ουσιαστικά δέχεται την ολοκλήρωση του μνημονίου με ποιο σαφή τρόπο.

Η τριμερής να βεβαιώσει ότι η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει το μνημόνιο και να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Να παγώσει η ψήφιση οποιοδήποτε νομοσχεδίου ακυρώνει μέτρα που ελήφθησαν με το μνημόνιο ή μπορούν να αποδειχθούν δημοσιονομικά επιζήμια.

Κάποιες από τις διευκρινήσεις δόθηκαν από χθες και κάποιες άλλες θα δοθούν σήμερα ώστε να υπάρχει η παραδοσιακή ενημέρωση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας πριν το Eurogroup.

Με την χθεσινή επιστολή Βαρουφάκη και τις παραχωρήσεις που έκανε σε σύγκριση με τις ρητορική του Έλληνα υπουργού οικονομικών της προηγούμενες ημέρες έχει κερδίσει την καλή προαίρεση – αν αυτό μετατραπεί σε συμμαχία θα φανεί σήμερα – των υπουργών οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

Και οι δύο δήλωσαν χθες ότι το αίτημα της Ελλάδας θα πρέπει να συζητηθεί. Μαζί μας αναμένεται να ταχθούν η Κύπρος και η Μάλτα.

«Αφανής» σύμμαχος εμφανίζονται και οι ΗΠΑ οι οποίες δεν θέλουν με κανένα τρόπο να ξεσπάσει ξαφνικά ένας συστημικός κίνδυνος για το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου.

Η Ελλάδα θα έχει σίγουρα απέναντί της την Γερμανία την Φιλανδία την Ολλανδία την Αυστρία τις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία Λετονία) αλλά και την Σλοβακία και την Σλοβενία.

Στους συμμάχους της Γερμανίας για την σημερινή μάχη θα πρέπει να περιληφθούν – για τους δικούς τους λόγους η κάθε μία – οι μνημονιακές Ιρλανδία και Πορτογαλία αλλά και η Ισπανία η οποία βρίσκεται σε τροχιά εκλογών με την σημερινή Κυβέρνηση να απειλείται από το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ τουs Podemos.

Η σημερινή μάχη θα κριθεί στα σημεία και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία για την Ελλάδα . Μια μη συμφωνία σήμερα δεν θα σημάνει το τέλος αλλά την συνέχιση της διαπραγμάτευσης με ποιο σκληρούς όρους.

Τούτο διότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ελλάδα εξαντλεί τα ταμειακά της διαθέσιμα . Επίσης αν δεν υπάρχει μια πολιτική έστω συμφωνία πριν το τέλος του μήνα χάνονται τα 11,4 δις ευρώ του ΤΧΣ.

Αν πάλι υπάρξει σήμερα συμφωνία θα πάρει μήνες έντονων διαβουλεύσεων πριν καταφέρει η Ελλάδα να συμφωνήσει το νέο πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο.

Και σε αυτήν την διαπραγμάτευση τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα αφού θα είναι δύσκολο όσο ικανοί και αν είναι οι διαπραγματευτές να αποφύγουν όλα τα σκληρά μέτρα που απέφυγε με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες η προηγούμενη Κυβέρνηση.

 

Exit mobile version