Της Αιμιλίας Σταθάκου
Eπιστολή απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, στους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σχετικά με το θέμα της περαιτέρω μείωσης, στις τιμές των γενοσήμων.
Η ΠΕΦ τονίζει πως οι νέες ρυθμίσεις, για τις τιμές των φαρμάκων που επιβάλλουν οι «θεσμοί», θα οδηγήσουν στη χειραγώγηση της φαρμακευτικής αγοράς εις βάρος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου και υπέρ των εισαγόμενων σκευασμάτων. Και καλεί τους Βουλευτές να επανεξετάσουν τις απαιτήσεις των «θεσμών» και να προγραμματίσουν έναν ολοκληρωμένο διάλογο, με σκοπό τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής φαρμάκου, μέσω της οποίας η αναγκαία φαρμακευτική δαπάνη ,θ αποτελεί και μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.
«Τις τελευταίες ημέρες είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς παρέμβασης, στις τιμές των φαρμάκων, με στόχο τη χειραγώγηση της αγοράς ,εις βάρος της εγχώριας παραγωγής, και υπέρ των εισαγόμενων σκευασμάτων. Παράλληλα, από ισχυρά κέντρα εντός και εκτός της Ελλάδας, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση παραπληροφόρησης, με στόχο να καλλιεργηθεί η εντύπωση «προστασίας» της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή και διευκρινίζεται ότι:
«Οι «θεσμοί», με μία μονομερή και στοχευμένη πολιτική, που λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος», επιχειρούν, μέσω της επιβολής ενός μηχανισμού επιλεκτικής «μείωσης τιμών», να διαλύσουν την ελληνική παραγωγή φαρμάκου, με αποτέλεσμα να εισάγουμε και να πληρώνουμε ακριβότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτά που μπορούμε να παράγουμε. Και αυτό, με επιβάρυνση των ασθενών, των Ταμείων και της εθνικής οικονομίας. Ενώ η κυβέρνηση εγκλωβίζεται σε μια διαδικασία, που ενώ διατηρούνται οι ονομαστικές τιμές των νέων εισαγόμενων φαρμάκων, διαλύονται μονομερώς ,οι τιμές των φτηνών παλαιών δοκιμασμένων σκευασμάτων, σε επίπεδα που δεν θα είναι πλέον δυνατή η παραγωγή τους, στην Ελλάδα Πολλά Ελληνικά ποιοτικά φάρμακα θα βγουν τελείως από την αγορά. Με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς και τα Ταμεία θα στερηθούν δοκιμασμένων και οικονομικών φαρμακευτικών θεραπειών. Αυτές θα υποκατασταθούν βαθμιαία από νέα εισαγόμενα φάρμακα».
Όπως επισημαίνει η ΠΕΦ με τις απαιτήσεις των «θεσμών» επιδιώκεται μια νέα βίαιη αναδιανομή της «πίτας» υπέρ των εισαγωγών, με τα Ελληνικά φάρμακα ,να περιορίζονται στο 5% της φαρμακευτικής αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το 80% των φαρμάκων που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα. Και αυτά διαμορφώνουν κατά κύριο λόγο τη φαρμακευτική δαπάνη. Και καταλήγει: «Ζητάμε από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να αντισταθούν στις αδιανόητες απαιτήσεις των «θεσμών». Να αντισταθούν στην απαξίωση των παλαιών δοκιμασμένων προσιτών φαρμάκων, που παράγουν εξοικονομήσεις στο σύστημα. Και να διεκδικήσουν μια περίοδο ουσιαστικού διαλόγου, κατά την οποία η χώρα θα διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική και πολιτική φαρμάκου, μέσω της οποίας η αναγκαία φαρμακευτική δαπάνη θα αποτελεί και μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας» .