Η απάντηση του Μοσκοβισί στην Καϊλή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Για “ντροπιαστικό ξεπούλημα των περιουσιών και των καταθέσεων των Ελλήνων «μέσω της μεθόδευσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που λειτούργησε ξεκάθαρα σαν εντολοδόχος ξένων funds και κερδοσκόπων” κάνει λόγο σε δήλωσή της η Εύα Καϊλή με αφορμή απάντηση του Eυρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί για το θέμα.

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ με την απάντησή του ο κ. Μοσκοβισί «ξεσκεπάζει τις αποκλειστικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάρρευση της αξίας των μετοχών 70-90% τους πρώτους 9 μήνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ την οποία και εκμεταλλεύθηκαν για να “χαρίσουν” περιουσίες, σπίτια και γη των Ελλήνων πολιτών, αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, στα νύχια των αγορών».

Όπως εξηγεί η Εύα Καϊλή «το κόλπο ήταν ο αποκλεισμός των Ελλήνων μικρομετόχων και των Ελληνικών Ταμείων από την αγορά των νέων μετοχών της ανακεφαλαιοποίησης στο 5-15% της αξίας των παλαιών, για να περάσει ο έλεγχος αναπόφευκτα σε ξένους κερδοσκόπους αντί πινακίου φακής»!

«Αδειάζει έτσι και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μιλούσε για “προδότες”, ενώ η ίδια ξεπούλησε τους κόπους και τις περιουσίες των Ελλήνων αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ αντί μόλις ελαχίστων δισ., υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας» προσθέτει στη δήλωσή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Η απάντηση του Πιέρ Μοσκοβισί έχει ως εξής:

Σε συνέχεια της συνολικής αξιολόγησης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ), οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν στην άντληση κεφαλαίων από τις αγορές. Το νομοθετικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθορίσθηκε από τον νόμο 3864/2010, όπως τροποποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2014. Σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του άρθρου 7 παράγραφος 5 στοιχείο β΄ του εν λόγω νόμου, η τιμή έκδοσης των μετοχών μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμή της αγοράς των μεριδίων από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) κατά το παρελθόν ή την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.

Όταν άρχισε η άντληση κεφαλαίων, οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών είχαν ήδη μειωθεί κατά 70-90 % σε σχέση με τις αρχές του έτους λόγω των ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων κατά τα 3 πρώτα τρίμηνα του 2015. Αυτό σημαίνει ότι το ΕΤΧΣ (και οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι) είχαν ήδη χάσει ένα μέρος της αξίας των τραπεζικών περιουσιακών τους στοιχείων της τάξης των 20 δισ. ευρώ πριν από την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι τράπεζες τελικά εξασφάλισαν είτε το μεγαλύτερο μέρος είτε το σύνολο των αναγκαίων κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την ανάγκη για συνεισφορά από τους Έλληνες φορολογουμένους μέσω του ΕΤΧΣ ως παρόχου κεφαλαίων τελευταίας καταφυγής, σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Οι σχετικές αποφάσεις για τον καθορισμό των τιμών ελήφθησαν από τις αντίστοιχες γενικές συνελεύσεις των μετόχων και της διοίκησης των τραπεζών. Ούτε η Επιτροπή ούτε κανένα άλλο θεσμικό όργανο είχε αρμοδιότητα ή ενεπλάκη κατά οποιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω αποφάσεις. Με βάση τα ανωτέρω, δεν συντρέχει κανένας λόγος για την Επιτροπή να προβεί σε κάποια ενέργεια.

 

Exit mobile version