Εν μέσω κινητοποιήσεων και 48ωρων απεργιών, το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση με την Ελλάδα να ελπίζει πως θα πεισθούν οι δανειστές να εγκρίνουν την απελευθέρωση της δόσης για την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Ελλάδα χρειάζεται τη δόση για να πληρώσει δάνεια του ΔΝΤ, ομόλογα της ΕΚΤ που ωριμάζουν τον Ιούλιο και άλλες υποχρεώσεις, όμως, αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που περιλαμβάνει και τις απαιτούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Οι εργατικές ενώσεις υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις έρχονται να επιβαρύνουν έναν λαό που ήδη έχει υποφέρει στα τόσα χρόνια λιτότητας. Η κυβέρνηση θέλει να ψηφιστούν τα νομοσχέδια πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας προκειμένου να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση που έχει «σκαλώσει» κυρίως μεταξύ των διαφωνιών των δανειστών για τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας. Όλα αυτά συνιστούν ένα «εκρηκτικό σκηνικό» για την Ελλάδα.
Η Αθήνα θεωρεί πως η ψήφιση θα συμβάλλει να πεισθούν τα άλλα κράτη- μέλη της Ε.Ε. ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετή πρόοδο και ότι δεν χρειάζεται να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα.
«Το νομοσχέδιο, το οποίο στηρίζεται στις ελληνικές προτάσεις, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων για την αξιολόγηση» τονίζει σύμφωνα με το Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως οι δανειστές δεν έχουν φέρει αντιρρήσεις στην κίνηση της Αθήνας να νομοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της φορολόγησης επί των εταιρικών μερισμάτων από 10% στο 15%, αύξηση φόρων για εκείνους που έχουν υψηλά εισοδήματα με ταυτόχρονη μείωση του αφορολόγητου ορίου και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Καθιερώνει επίσης εθνική σύνταξη 384 ευρώ τον μήνα με 20 χρόνια εργασίας και θέτει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Η ψηφοφορία θα αποτελέσει και ένα είδος τεστ για τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Η κυβέρνησή του έχει εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 153 βουλευτών.
Η Ελλάδα και οι δανειστές της έχουν συμφωνήσει στο πακέτο των μέτρων αξίας 3% του ΑΕΠ, αλλά διαφωνούν ακόμη στα πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν, αν χρειαστεί και σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018.