ΓΣΕΒΕΕ: Βάναυσο πλήγμα στη μεσαία επιχειρηματικότητα από τον νέο υπολογισμό των εισφορών

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών μιλώντας για “βάναυσο πλήγμα” στη μεσαία επιχειρηματικότητα.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: “Ελάχιστες ημέρες μετά την επίτευξη της τελικής συμφωνίας – η οποία είναι προφανώς αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την έξοδο της χώρας από την κρίση – και πριν από την ψήφιση του νέου υφεσιακού πακέτου μέτρων, ήδη έχουν αρχίσει να καταμετρώνται οι παραχωρήσεις που έχει κάνει και οι προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση έναντι της εγχώριας παραγωγικής βάσης.

Μετά την εισαγωγή του μέτρου για την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ένα επαχθέστερο μέτρο έρχεται να συμπληρώσει το παζλ της στοχοθεσίας εγχώριων και αλλοδαπών συμφερόντων: η μικρή και η μεσαία επιχειρηματικότητα πλήττεται βάναυσα για άλλη μια φορά, μέσα από την αναπάντεχη αναμόρφωση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Η νέα ρύθμιση που ανακοινώθηκε επίσημα από κυβερνητικά στελέχη, που θέτει ως βάση υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς το μικτό και όχι το καθαρό εισόδημα του επαγγελματία, έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στην εθνική οικονομία. Οι θεσμοί, που διαρρήγνυαν όλους τους προηγούμενους μήνες τα ιμάτια τους για την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και τη μειωμένη προσέλκυση επενδύσεων, πρωταγωνιστούν σε έναν ιδιότυπο πόλεμο απέναντι στις εγχώριες μικρές επιχειρήσεις. Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή να ζητήσουν νέες παρεμβάσεις στο ύψος των εισφορών, ενώ παράλληλα συνομολογούν περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο. Ουσιαστικά, μέσα από την εξόντωσή των μικρών επιχειρήσεων επιδιώκουν τον τελικό στόχο, τη αναδιανομή του μεριδίου αγοράς σε συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων.

Με πρόσχημα την επίτευξη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, και την βελτίωση της εισπραξιμότητας του νέου συστήματος, και παρά τις αιτιάσεις όλων των παραγωγικών φορέων για τις υπέρογκες επιβαρύνσεις του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 στα μεσαία εισοδήματα, η κυβέρνηση και οι θεσμοί αποφάσισαν να διορθώσουν προς το χειρότερο το μαθηματικό τύπο υπολογισμού, οδηγώντας σε αυξήσεις έως και 30%.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι οποιαδήποτε, ακόμη και οριακή επιβάρυνση στις επιχειρήσεις, οδηγεί στην ερημοποίηση του παραγωγικού ιστού, την έξοδο από το επάγγελμα, τον πολλαπλασιασμό φαινομένων άτυπης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αυτήν την ανορθολογική και επονείδιστη ρύθμιση – και επιφυλάσσεται για την άσκηση παντός νόμιμου δικαιώματος”.


Exit mobile version