Quantcast
ΓΣΕΕ: Πρόταση για κατώτατο μισθό στα 826 ευρώ - enikonomia.gr
share

ΓΣΕΕ: Πρόταση για κατώτατο μισθό στα 826 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Την πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού παρουσίασε ο επιστημονικός διευθυντής, Γιώργος Αργείτης, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο με  τίτλο «Κρίση κόστους ζωής και ελληνική οικονομία».

Η πρόταση αυτή εστάλη στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και περιλαμβάνει τα εξής: 

«Με δεδομένες τις τρέχουσες συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και τη μακροχρόνια και σωρευτική απώλεια αγοραστικής δύναμης και βάσει του μείζονος στόχου των συνδικάτων που είναι η διασφάλιση συνθηκών στις οποίες κανένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό να μη βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και να έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο ο ίδιος και η οικογένειά του, η πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό το 2023 είναι η εξής:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό για το 2023, δηλαδή στα 826 ευρώ, με άμεση συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του. Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζομένους στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, και τελικά τη συμμόρφωση των εργοδοτών, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία.
  • Αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους).
  • Άμεση επαναφορά των τριετιών.
  • Άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών).
  • Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας.
  • Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και εργασίας».

Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού εδώ

Τι λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Για το θέμα του κατώτατου μισθού μίλησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Όπως είπε από το «2008 έως σήμερα έχουν περάσει 14 χρόνια και ο κατώτερος μισθός δεν έχει επανέλθει στο σημείο που τον είχαμε προσδιορίσει σε διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες το 2008» διευκρινίζοντας ότι ο κατώτερος μισθός έχει εργαλειοποιηθεί.

«Κάθε φορά ρίχνουν στον αέρα έναν αριθμό για να δελεάσουν, ενδεχομένως και εκλογικά, τον κόσμο. Από όλες τις κυβερνήσεις από το 2014 και μετά έκαναν εργαλειοποίηση του κατώτερου μισθού, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση έκανε δύο μικρές αυξήσεις που θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερες αν ακολουθούσαν το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.

Ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε να υπάρξει ωριμότητα και υπευθυνότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έφτασε η ώρα, αν θέλουν να λένε ότι είμαστε σε κανονικότητα και έχουμε βγει από την ενισχυμένη εποπτεία και έχουμε μεγάλους βαθμούς ελευθερίας και προσδιορίζουμε εμείς τα του οίκου μας, να συμπεριφερθεί ώριμα και υπεύθυνα όλο το πολιτικό σύστημα». Επανέλαβε δε, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ μέχρι το 2019 δεν είχε κάνει καμία αύξηση στον κατώτερο μισθό, έναν μήνα πριν από τις εκλογές από τα 586 πήγε στα 650 ευρώ.

Εξάλλου, ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ενεργοποιήσει την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα και όπως τόνισε, δεν έχει εδώ και 12 χρόνια ενεργοποιηθεί, διευκρινίζοντας ότι σε αυτή προεδρεύει ο Πρωθυπουργός, παρίστανται υπουργοί όλων των παραγωγικών υπουργείων και εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών.

«Να βάλουμε στο τραπέζι όλα αυτά τα ζητήματα για να ληφθούν υπεύθυνες και διαχρονικές αποφάσεις» ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε για το κατώτερο μισθό, ο οποίος θα δώσει ώθηση σε όλη τη μισθολογική κλίμακα, να μην έχουμε μία υπεύθυνη αντιμετώπιση και μία σοβαρή διαπραγμάτευση μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων για να δοθούν σοβαρές λύσεις και βιώσιμες λύσεις. Όχι λύσεις που αντέχουν μόνο στην αρχή του εκλογικού κύκλου ή στο τέλος του εκλογικού κύκλου. Αυτή είναι η προσέγγιση, Εμείς έτσι θα προχωρήσουμε και ελπίζουμε, όχι μόνο ο Πρωθυπουργός αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος, να δείξει τη σοβαρότητα που αξίζει σε αυτό το ζήτημα».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.