ΓΣΕΒΕΕ: Ο ενιαίος συντελεστής του ΦΠΑ θα φέρει νέα λουκέτα και μείωση ρευστότητας

Νέα λουκέτα, επιδείνωση της ρευστότητας και πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου τουρισμού και εστίασης θα δημιουργήσει η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, όπως εκτιμούν οι μικρομεσαίοι και ζητούν από την κυβέρνηση να αξιολογήσει με σύνεση όλες τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε άμεση βίαιη μεταβολή χωρίς προγραμματισμό και μελέτη.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς δήλωσε για το θέμα: «Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ότι η επικείμενη συμφωνία με τους εταίρους περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, δοκιμάζουν για ακόμη μια φορά τα αντανακλαστικά και τις αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων. Η αύξηση του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% σε ένα υψηλότερο ποσοστό θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις σε μια σειρά από βασικά είδη και υπηρεσίες (τρόφιμα, ηλεκτρισμός, εστίαση), ενώ η μείωση του υψηλού συντελεστή 23% θα ευνοήσει κυρίως τις συναλλαγές των μεγάλων ομίλων και την αγορά των εισαγόμενων αγαθών. Μάλιστα, με δεδομένο ότι πολλά από τα παραγόμενα αγαθά που υπόκεινται στο χαμηλότερο συντελεστή αφορούν εγχώριους κλάδους της οικονομίας, αυτό συνεπάγεται σημαντική επιβράδυνση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι λόγω της περιορισμένης δυνατότητας κατανάλωσης δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση του κύκλου εργασιών, αλλά ούτε και των εσόδων του κράτους από την εφαρμογή ενός ενιαίου υψηλότερου συντελεστή. ‘Αλλωστε, ο εθνικός κοινός στόχος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής δεν υπηρετείται μέσα από τις συνεχείς διακυμάνσεις των φορολογικών συντελεστών, αλλά μέσα από μια συντεταγμένη ανάπτυξη των φορολογικών μηχανισμών.

Ο ενιαίος συντελεστής θα οδηγήσει σε νέα μείωση ρευστότητας. Πρόκειται για χρήματα που θα αφαιρεθούν από την αγορά, την κατανάλωση, τις άλλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για χρήματα που θα μετασχηματιστούν σε νέες οφειλές προς τους πιστωτές (τράπεζες), τους προμηθευτές, ολόκληρο τον οικονομικό κύκλο.

Παράλληλα, αν αυξηθεί το ΦΠΑ για τον κλάδο τουρισμού και εστίασης, το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας θα γίνει ακόμα πιο οξύ καθώς οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν ΦΠΑ που κυμαίνεται από 6% έως 10% με αποτέλεσμα οι χώρες αυτές να παρέχουν χαμηλότερες τιμές τουριστικών πακέτων. Καλούμε την κυβέρνηση να αξιολογήσει με σύνεση όλες τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Οποιαδήποτε άμεση βίαιη μεταβολή χωρίς προγραμματισμό και μελέτη – άλλωστε πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 23% – δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα ούτε ρευστότητας ούτε ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως θα οδηγεί διαρκώς σε νέα λουκέτα και σε περαιτέρω επιδείνωση της».

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Exit mobile version