Grant Thornton: Ποιοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας κινούνται ανοδικά

Στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να κινηθούν ανοδικά φέτος καθώς και σε εκείνους που θα έχουν χαμηλότερες επιδόσεις, αναφέρεται μελέτη της Grant Thornton.

Τη μελέτη με τίτλο: «Επανεκκίνηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο νέο οικονομικό περιβάλλον» παρουσιάζει απόψε η διεθνής ελεγκτική και συμβουλευτική εταιρεία σε εκδήλωση στην Αθήνα. Η διεθνής εταιρεία αποτυπώνει την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Αναλυτικά, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:
– Ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του δείγματος για το 2015 θα μειωθεί κατά 3,1%. Ωστόσο, αν εξαιρεθεί ο τομέας Επεξεργασίας και Εμπορίας Πετρελαιοειδών, παρατηρείται ότι υπάρχουν τομείς που αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο, δημιουργώντας τάσεις ανάπτυξης για το τρέχον έτος. Εν τούτοις, παραμένει το ερώτημα το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή τη στιγμή, πόσο θα επηρεαστεί η ανοδική τάση από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και από τα εισπρακτικά μέτρα τα οποία θα ληφθούν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, της επιτυχούς αξιολόγησης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Εξετάζοντας μεμονωμένους κλάδους, παρατηρείται ότι σημαντική άνοδο αναμένεται να έχουν κλάδοι που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως τα Ξενοδοχεία, με την πρωτογενή παραγωγή, όπως τα Αγροτικά Προϊόντα και με ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα, όπως το Εμπόριο και Αντιπρόσωποι-Εισαγωγείς Οχημάτων.
– Ιδιαίτερα θετική σημασία έχει η αναμενόμενη απόδοση σε τομείς οι οποίοι έχουν καταγράψει υψηλές απώλειες κατά την περίοδο 2009-2014 και φαίνεται να σταθεροποιούνται το 2015. Συγκεκριμένοι κλάδοι των Βιομηχανικών Αγαθών, των Προϊόντων και Υπηρεσιών Υγείας, αναμένεται ότι θα κινηθούν σε ανοδική τροχιά για το 2015. Ωστόσο και στο 2015 οι μισοί περίπου κλάδοι συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες ή να κινούνται οριακά.
– Από την ανάλυση του μοντέλου αξιολόγησης «financial growth/health matrix», σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρατηρείται βελτίωση του γενικού οικονομικού κλίματος, όπως αυτό εκφράζεται από τη μετατόπιση κλάδων προς ευνοϊκότερες περιοχές του μοντέλου είτε λόγω βελτίωσης της οικονομικής τους θέσης είτε βελτίωσης της δυναμικής τους είτε λόγω και των δύο.
– Ως «Illuminators», (Υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωση και προοπτική ανάπτυξης) αναγνωρίζονται κλάδοι, όπως Είδη Προσωπικής Φροντίδας, Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων, Αεροπορικών Εταιρειών, αλλά και βιομηχανικοί κλάδοι, όπως Χημικά και Πλαστικά. Παράλληλα, αναγνωρίζονται και αναπτυσσόμενοι κλάδοι, όπως οι Μεταφορές, αλλά και παραδοσιακοί, όπως ο Καπνός.
– Ως «Spotlighters», (Υψηλή μόχλευση και προοπτική ανάπτυξης) αναγνωρίζονται κλάδοι, όπως Ξενοδοχεία και Σούπερ Μάρκετ. Επίσης, κλάδοι πρωτογενούς παραγωγής, όπως Αγροτικά Προϊόντα, Κτηνοτροφία, αλλά και προϊόντα και δραστηριότητες σχετικές με αυτούς τους τομείς π.χ. Εμπόριο Φρούτων και Λαχανικών.
– Ως «Moonlighters», (Υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωση και σχετικά περιορισμένη ή καθόλου ανάπτυξη) αναγνωρίζονται κλάδοι, όπως Φαρμακευτικών Εταιρειών και Διαφόρων Ειδών Διατροφής, Παραγωγής Αλκοολούχων Ποτών και Υποστήριξης Χερσαίων Μεταφορών.
– Ως «Gloomers» (Υψηλή μόχλευση και σχετικά περιορισμένη ή καθόλου ανάπτυξη) αναγνωρίζονται κλάδοι, όπως Ιχθυοκαλλιέργειες, Ακίνητη Περιουσία, Διάφορα Βιομηχανικά Προϊόντα, Εκδόσεις, Τηλεόραση, Εφημερίδες, Διαφήμιση, Ιατρικές Υπηρεσίες και Κλωστοϋφαντουργία.

 

 

Exit mobile version