Quantcast
Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Οι φυσικές καταστροφές απειλούν την επίτευξη των στόχων για πλεόνασμα και ανάπτυξη - enikonomia.gr
share

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Οι φυσικές καταστροφές απειλούν την επίτευξη των στόχων για πλεόνασμα και ανάπτυξη

δημοσιεύτηκε:

Tην εκτίμηση πως αβεβαιότητες στην ελληνική οικονομία προκαλούν  τα ακραία φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, πυρκαγιές κ.αλ.) που έπληξαν και πλήττουν πολλές περιοχές της εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή μέσω της έκθεσης του για το β’ τρίμηνο του 2023. Όπως αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, οι φυσικές καταστροφές δημιουργούν αβεβαιότητες για το β’ τρίμηνο του 2023 σχετικά με τους στόχους ανάπτυξης και πλεονάσματος.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι στόχοι του προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% και πρωτογενές αποτέλεσμα 0,7% του ΑΕΠ φαίνεται να επιτυγχάνονται, υπό την προϋπόθεση μιας σειράς λεπτών χειρισμών, αναφέρει η έκθεση.

Και προστίθεται πως «στην τελική αποτίμηση των επιπτώσεων για την οικονομία, πέρα από τις αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξης για τις πληγείσες περιοχές που περιλαμβάνονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ευρύτερο κόστος σε όρους καταστροφής παραγωγικών συντελεστών, το οποίο σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο εγκατάλειψης ορισμένων περιοχών θα προκαλέσει μακροχρόνιες απώλειες παραγωγικής δυναμικότητας. Από δημοσιονομική άποψη, οι δύο κρίσιμες προϋποθέσεις ώστε να μην υπονομευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα είναι, αφενός, η μέγιστη δυνατή κάλυψη της ανοικοδόμησης από ευρωπαϊκούς πόρους και αφετέρου, η χρονική κατανομή των αποζημιώσεων, ώστε να μη συγκεντρωθούν εξ ολοκλήρου σε ένα μόνο έτος. Διαφορετικά, θα πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετες πηγές εσόδων, τακτικές ή έκτακτες, ώστε να καλυφθεί το σχετικό κόστος χωρίς απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο και επιβάρυνση του δημόσιου χρέους».

Οι δημοσιονομικές και ευρύτερες οικονομικές προκλήσεις των φυσικών καταστροφών αποτελούν επιμέρους πλευρές της ευρύτερης υπαρξιακής πρόκλησης που θέτει η κλιματική κρίση. Η αναμενόμενη αυξημένη ένταση και συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων απαιτεί ενίσχυση του ρόλου του κράτους καθώς η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών είναι θεμελιώδης υποχρέωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Για το ελληνικό ΑΕΠ

Επίσης το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αναφέρεται και στο ελληνικό ΑΕΠ. Όπως σημειώνεται, το  δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός μεγέθυνσης του ελληνικού ΑΕΠ ήταν 2,7%, διαμορφώνοντας έναν μέσο ετήσιο ρυθμό στην περιοχή 2,3%-2,4% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές υπηρεσιών ήταν οι βασικές συνιστώσες της ανάπτυξης.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.